3. august 2007
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Venemaa vallandas Arktikas maavarasõja

Venemaa viis eile Põhjapoolusele merepõhja oma lipu ja andis sellega stardipaugu ülemaailmsele võidujooksule Põhja-Jäämere maavarade pärast: Lomonossovi seljandikku tahavad enda omaks kuulutada ka USA, Kanada, Taani ja Norra.

Praeguste hinnangute kohaselt on Lomonossovi seljandikuna tuntud veealuse mäeaheliku ümbruses maa sees miljardeid tonne naftat, maagaasi ja muidki maavarasid, vahendas EPL Online.

Venelased andsid eile merepõhja lippu viies ja sealt pinnaseproove võttes võidujooksule stardipaugu. Kanada välisminister Peter McKay püüdis venelaste entusiasmi jahutada ja pahandas: „Praegu ei ole enam 15. sajand. Enam ei saa lihtsalt maailmas ringi käia, lippe maasse torgata ja teatada: „Me nõuame seda territooriumi endale.””

Tegelikult pole Venemaa oma nõudega sugugi üksi. Lomonossovi seljandikku ihkavad enda omaks kuulutada ka Kanada ise, USA, Norra ja Gröönimaa kaudu ka Taani.

Rahvusvahelise seaduse järgi on igal neist riikidest õigus enda majandustsooniks pidada oma mandriterritooriumist 200 miili kaugusele ulatuvat osa Põhja-Jäämerest. Just mandriterritooriumi ulatuses ongi küsimus: kui üks neist riikidest peaks suutma ära tõestada, et Lomonossovi seljandik on tema mandriterritooriumi osa, siis saaks ta selle järgi oma 200 miili mõõta.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077