Eile tehti samm gaasikartelli poole

Eile Katari pealinnas kogunenud Gaasi
Eksportivate Riikide Foorum (GECF) ei sõlminud kardetud gaasikartelli loomise
kokkulepet, kuid esimene väike samm sai tehtud.

Maailma suurimate maagaasivarudega Venemaa, Iraani, Katari ja veel 11 riigi ministrid otsustasid moodustada kõrgetasemelise komisjoni, mis hakkab jälgima gaasi hinna kujunemist, infrastruktuuri väljaehitamist ning tarbijate ja tootjate suhteid, kirjutas Äripäev. Komisjoni hakkab juhtima Venemaa, mis on tuleval aastal GECFi foorumi korraldaja.

"See samm võib sillutada teed OPECi-laadse kartelli loomisele," ütles Alþeeria energiaminister Chakib Khelil, tuues paralleeli varsti poolsada aasta maailma naftaturgu valitsenud organisatsiooniga. "Selleks kulub palju aega," ütles Khelil.

Gaasi Eksportivate Riikide Foorum loodi aastal 2001 ning seni pole seda peetud enamaks kui jututoaks. Väljavaated teha sellest midagi kaalukamat tekkisid uuesti tänavu jaanuaris, kui Iraani usujuht ajatolla Ali Khamenei pakkus Venemaale välja gaasikartelli loomise idee.

Koos Venezuelaga, mis on Lõuna-Ameerikas Argentina ja Boliiviaga juba kohaliku gaasikartelli moodustanud, on Iraan idee üks tulisemaid eestvedajaid.

Maailma suurim gaasitootja Venemaa seevastu saadab vastakaid signaale. Kataris Venemaad esindanud energiaminister Viktor Hristenko kinnitas, et mingile kartellileppele Venemaa alla ei kirjuta. Samas tõdes president Vladimir Putin veebruaris, et OPECi-laadse kartelli idee gaasiturul on huvitav ja kaalumist väärt.

Ka Gazpromi suhtumine on soosiv. "Globaalne turg eeldab rohkem koostööd hinnakujunduses," ütles eile Dohas Gazpromi juht Aleksei Miller, kelle sõnul on eesmärgiks "ennustatavad, stabiilsed ja läbipaistvad hinnad". Miller möönis, et kõne all oli ka kartelli loomine.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara