Ajaleht: USAs on kerge põlevkivibuum

President Bushi administratsioon andis
novembris loa Colorado osariigis viiel suurel põlevkiviväljal uurimis- ning
arendamisprojektide tegemiseks. Seni on maa-alade liisinguõiguse saanud
energiahiiud Shell ning Chevron ning üks väikeettevõtja, kirjutab ajaleht The
New York Times.

Seni pole mitte keegi USAs suutnud kasumlikult ning keskkonnatingimustele vastuvõetavalt suutnud põlevkiviõli tootmisel naftaga konkureerida. Varasemad katsed põlevkivist õli toota pole seni olnud mitte ainult kallid ning liiga energiamahukad, vaid tootmine jätab maha ka liiga palju aherainet, saastab liigselt õhku ning ohustab põhjavett USA ühes kuivemas piirkonnas.

Seepärast ongi kõik kolm firmat vanadest kavandamismeetoditest loobunud ning katsetavad tehnikat, mis toodab põlevkiviõli maa all, kirjutab ajaleht. Tehnoloogia idee on muuta orgaaniline aines maa all õliks ning gaasiks, pumbata see maa peale ning siis töödelda see kütuseks.

USAs on Colorado, Utah ja Wyomingi osariikides põlevkivivarusid kokku nii palju, et selle ees saaks 800 miljardit barrelit põlevkiviõli ehk üle kolme korra rohkem, kui on nafta tõestatud varud Saudi Araabias. Maailma energianõukogu andmetel on USAs tõestatud põlevkivivarusid 3340 miljardit tonni ehk tuhandeid kordi rohkem kui Eestis.

Osale arutelus

Toetajad

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

Jälgi Tööstusuudiseid sotsiaalmeedias

RSS

Toetajad

Statistika

Valdkonna töökuulutused

TECH SYSTEMS otsib PROJEKTEERIJA-KONSTRUKTORIT

Tech Systems OÜ

28. veebruar 2019

RECTICEL otsib QHSE INSENERI

Tammiste Personalibüroo OÜ

21. veebruar 2019

KLINKMANN EESTI AS otsib MÜÜGIJUHTI

Klinkmann Eesti AS

26. veebruar 2019

Teabevara