21. detsember 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ajaleht: USAs on kerge põlevkivibuum

President Bushi administratsioon andis novembris loa Colorado osariigis viiel suurel põlevkiviväljal uurimis- ning arendamisprojektide tegemiseks. Seni on maa-alade liisinguõiguse saanud energiahiiud Shell ning Chevron ning üks väikeettevõtja, kirjutab ajaleht The New York Times.

Seni pole mitte keegi USAs suutnud kasumlikult ning keskkonnatingimustele vastuvõetavalt suutnud põlevkiviõli tootmisel naftaga konkureerida. Varasemad katsed põlevkivist õli toota pole seni olnud mitte ainult kallid ning liiga energiamahukad, vaid tootmine jätab maha ka liiga palju aherainet, saastab liigselt õhku ning ohustab põhjavett USA ühes kuivemas piirkonnas.

Seepärast ongi kõik kolm firmat vanadest kavandamismeetoditest loobunud ning katsetavad tehnikat, mis toodab põlevkiviõli maa all, kirjutab ajaleht. Tehnoloogia idee on muuta orgaaniline aines maa all õliks ning gaasiks, pumbata see maa peale ning siis töödelda see kütuseks.

USAs on Colorado, Utah ja Wyomingi osariikides põlevkivivarusid kokku nii palju, et selle ees saaks 800 miljardit barrelit põlevkiviõli ehk üle kolme korra rohkem, kui on nafta tõestatud varud Saudi Araabias. Maailma energianõukogu andmetel on USAs tõestatud põlevkivivarusid 3340 miljardit tonni ehk tuhandeid kordi rohkem kui Eestis.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077