28. november 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Dirhami kala seisab Venemaa piiril

Venemaa ootamatu otsus mitte lubada riiki Eestist pärit kala ja kalatooteid jättis Ivangorodi piirile teiste hulgas seisma ka 13 autot Haapsalus külmutatud kilu ja räimega, kirjutas Lääne Elu.

Piiril on kinni Haapsalus nn Pargi ladude territooriumil tegutseva OÜ Morobelli kalalaadung: 13 autot, igaühel peal 20 tonni külmutatud kilu ja räime. Kokku 260 tonni.

Kolm autot pääses reede hommikupoolikul üle piiri, selgitas Morobelli suuromanik Raivo Baum. Kell 16 tuli Venemaalt keeld. Morobelli järgmised autod jõudsid piirile kella kuue ajal ja nemad enam üle ei saanud. Laupäeval lisandus piirile veel mõni Morobelli kaubaga auto.

Baum pole autosid piirilt tagasi kutsunud. Autod on vormistatud piiri ületama enne blokaadi kehtestamist ja seepärast loodab Baum, et need lastakse millalgi siiski üle.

„Ehk laheneb positiivselt," ütles Baum eile. Ta lootis, et blokaad saab nädalaga läbi.

Venemaa on Morobelli peamine ekspordimaa, vähemal määral läheb kala ka Ukrainasse ja Moldovasse. Läände on kilu ja räime toiduks müüa raske, seal tehakse neist kalajahu.

Morobell on Läänemaa peamine ja Eesti üks suurim kalakülmutaja. Ööpäevas suudab firma külmutada 160 tonni kala. Tänavu loodab Baum aastatoodanguks üle 14 000 tonni.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077