Autor: Mariliis Pinn • 19. oktoober 2006
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Eesti Energia tahab Jordaaniasse tehase ehitada

Eesti Energia uurib Jordaaniasse tehase ehitamise võimalust, ütles neljapäeval firma juht Sandor Liive.

"Eesti Energial on hästi konkreetne plaan hakata oma maailmas unikaalset põlevkivi väärtustamise kogemust mujal rakendama. Eestis on üle miljardi tonni põlevkivi kaevatud ja Eesti kogemust ei ole kellelgi teisel,” ütles Liive.

„Jordaanias lendavaid vaipu ei ole, naised sõidavad autoga, Jordaania on piirkonna ainuke, kellel on Iisraeliga rahuleping,” tutvustas Liive elu Jordaanias kui tsiviliseeritud riigis.

Jordaanias on maailma suuruselt neljandad põlevkivivarud - 40 miljardit tonni. Jordaania valitsus on Liive sõnul teinud põlevkivi väärtustamise uuringuid juba ligi veerand sajandit.

„Lähinädalatel kirjutatakse alla dokument põlevkiviõli valmistamise majanduslike ja tehniliste uuringute tegemiseks. Aasta-poolteise pärast, kui uuringud on hästi läinud, algab tehase ehitamine,” ütles Liive.

„Eesti Energia esindajad on käinud Jordaania ministritega kohtumas. Oleme tõeliselt oodatud. Kõik, kel on põlevkivi varud, hakkavad selle kasutuselevõtu peale mõtlema. Maailm on väsinud naftasõltuvusest. Põlevkivi on stabiilsetes riikides ja nafta ebastabiilses,” tutvustas Liive Jordaania vallutusplaani.

Liive sõnul on Jordaanial suur huvi põlevkivist õli toota, hiljem ka võib olla elektrit, kuna midagi muud neil ei ole. Põlevkivi leiukohad on kõrbes, kaevandamine võib olla oluliselt odavam kui Eestis.

Jordaanias on võimalik kaevandada põlevkivi 300 miljonit tonni. Eestis kaevandatakse aastas 14-15 miljonit tonni.

Tehtav uuring selgitab, kas põlevkivi hakatakse kaevama ainult kohalikuks tarbeks, või ka ekspordiks. Uuringutest sõltub ka, kui palju peaks Jordaaniasse investeerima ja kas see on ka Eesti Energiale kasumlik.

„Kontakte ja huvi on ka mujalt riikidest,” lisas Liive, et see ei pruugi olla Eesti Energia ainuke välisprojekt.

„On kohalik partner algusest peale, kuid Eesti Energia saab kontrollpaki,” kommenteeris Liive, kas eestlastel on Jordaanias võimalikke koostööpartnereid.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077