Autor: Polina Volkova • 19. jaanuar 2024

Pailapse topeltelu. Eesti tööstur jätkab suurt äri Venemaal

Eesti maineka tööstusettevõtte omanik kirjutas sõja puhkemise järel Venemaa tütarfirma isiklikult enda nimele ja saab seega Eestis rääkida, kuidas tema firma on Venemaalt väljunud. Tegelikult kasvab sealne äri hooga edasi ja müüb kaupa isegi Krimmi.
Aquaphor Internationali asutaja Joseph Shmidt on sündinud Venemaal. 1980ndatel lõi ta ettevõtte USAs ning 2000ndatel asutas äri Eestis.
Foto: Andras Kralla / Shutterstock / kollaaž Jelena Tsenno

Veefiltrite tootja Aquaphor International on kasvanud Narva suuruselt neljandaks maksumaksjaks, kes annab tööd sadadele Ida-Virumaa elanikele ja paljudele kohalikele väikeettevõtetele. Kõrgtehnoloogilisest tootmisest on saanud ka üks riigi pailapsi: Aquaphori on külastanud ministrid ja president Kersti Kaljulaid ning riik ja Euroopa Liit on hinnanud firmat sobivaks mitmete miljonite eurode ulatuses toetuse saamiseks.

Kui ettevõtte omanik ja juht Joseph Shmidt on ise meediale rääkinud Venemaalt väljumisest, siis lähemalt vaadates selgub, et see jutt on vaid pool tõest.

Veefiltrite tootja Aquaphor tuli Eestisse 17 aastat tagasi. Esialgu tegutses firma Venemaal toodetud filtrite edasimüüjana, kuid mõni aasta hiljem asutas siin kaks tehast – esmalt Sillamäel, seejärel Narvas.

2010. aastatel meelitas riik SA Ida-Virumaa Tööstusalade Arenduse (IVIA) kaudu aktiivselt Venemaa ettevõtteid Ida-Virumaa tööstusparkidesse. Tol ajal nähti Venemaa ettevõtete Eestisse kutsumises võimalust luua töökohti ning elavdada kohalikku majandust – näiteks aitas selleteemalisi konverentse korraldada ka Äripäev ja moderaatoriks oli Raivo Vare. Vene ettevõtjate jaoks oli see omakorda võimalus siseneda Euroopa turule või lõpetada töötamine riskantses Venemaa ärikeskkonnas.

Ka Aquaphor tuli just siis ning Lääne turgu silmas pidades. Nüüd müübki ettevõte oma tooteid kümnetes riikides üle kogu maailma. Kuid enamik kaubast on endiselt läinud Venemaale – seda on ostnud Venemaa ettevõte OOO Akvafor, mis on osa samast kontsernist.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077