Autorid: Laura Saks, Ellen Jõgi • 24. august 2023

Ühe sektori lugu. Skandinaavia turust löödud majatootjad võitlevad ellujäämise nimel

Puitmajatootjatel on tulnud aasta jooksul vastu võtta raskeid otsuseid: koondada, vähendada töötajate palku ja sulgeda tehaseid. Nüüd näib pilkases pimeduses paistvat ka valguskiiri.
Foto: Raul Mee

“See on hämmastav, kuidas selle õuduse lõpp lükkub edasi sügisesse. Ma juba arvasin, et augustis läheb paremaks, aga ikka veel ei lähe,” ütles puidust elementmajade tootja Profab Housesi juht Stina Eigi.

Eesti puitmajatootjate suur mure on Skandinaavia turg. Elementmajade tootja Kodumaja omanik Lembit Lump sõnas, et seal on kinnisvaraarendusi kõvasti vähemaks jäänud. Lisaks on tema sõnul ka Skandinaavia valuutad suhteliselt nõrgad, kuigi õnneks on nüüd näha Norra krooni tugevnemist.

Majatootja Profab Housesi peamine turg oli just Norra. “Püsiklient, kes muidu tellis vähemalt ühe majakomplekt kuus, ei tellinud eelmise aasta lõpust kuni selle aasta aprillini mitte ühtegi maja,” sõnas firma juht Eigi. “Kuue kuu jooksul,” rõhutas ta ja lisas, et see on väga suur kukkumine.

Loe Äripäevast täispikka ülevaadet, kus on toodud ka möödunud aastal suurima kasumi ja kahjumiga majatootjad.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077