Autorid: Kristjan Pruul, Kristjan Kurg, Maarit Eerme • 6. mai 2021

16 000 ettevõtet liiguvad maksejõuetuse poole: ohus 1000 tööstusettevõtet

Sel esmaspäeval seadsid ettevõtjad Tallinna vanalinnas terrasse klientide saabumiseks valmis. Riskantsematesse gruppidesse on liikunud Harju, Tartu ja Pärnu maakonnas pea 25 protsenti turisminduse ja majutuse valdkonna ettevõtetest ehk ligikaudu 600 ettevõtet.
Foto: Liis Treimann
Koroonakriisi tagajärjel on riski all olevate ettevõtete hulk mitmes sektoris kasvanud tavapärasega võrreldes kahekordseks, kuid see on isegi hea tulemus.

Probleemsete ehk üle 50% tõenäosusega maksejõuetuseni jõudvate ettevõtete arv ligineb praegu 4000-le ning kõrgendatud riskiga gruppi kuulub 12 000 ettevõtet, selgub värskest EASi maksejõuetuse riski analüüsist. Seda on poolteist korda rohkem kui 2019. aasta lõpus, kirjutab Äripäev.

Ka töötleva tööstuse sektoril läheb mudeli järgi teistest kehvemini, riskantsemasse gruppi on liikunud pea 1000 ettevõtet.

EASi juhi Peeter Raudsepa sõnul annab selles sektoris lootust ka suur aktiivsus probleemidele lahenduste otsimises. “Me märkasime seda juba kriisi algul, et ettevõtjate huvi ja pöördumiste arv seoses välisturgudega kasvas hüppeliselt, kuskil 1,25 korda tavalise aastaga võrreldes. Aasia-suunaline huvi kasvas veelgi rohkem. Otsitakse väga aktiivselt uusi tarneahelaid ja turge.”

Teisalt on tarneahelate probleem ka üks suuremaid tundmatuid selle või järgmise aasta ennustustes. Raudsepp meenutas, et kriisi algul selgus, et kõige suuremaks võitjaks osutusid tööstuses just need, kes ei olnud oma tootmist timminud “just in time” loogika järgi, vaid kelle laovarud olid teistest suuremad. Normaliseerumine võtab selles valdkonnas ka rohkem aega.

Raudsepp toob esile, et analüüsi järgi on info, side, finantsteenuste või kindlustuse valdkonna olukord hoopis paranenud, aga see teadmine ei tohiks tema sõnul uinutada.

Kuldar Leis ütles, et nii puidutööstuses kui ka teistes tootmistes on nõudlus tugevalt taastunud. Samas on tooted muutunud keerulisemaks ja aina enam vajatakse insenere ning spetsiifiliste oskustega töölisi, keda on piirkonnast väga keeruline leida.

Loe täispikka lugu Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077