Autor: Work In Estonia • 5. aprill 2024

Välisspetsialistide värbamisvajaduse uuring: hoolimata majanduslangusest kasvab tööstussektoris välisvärbamise vajadus

Välistalentide värbamist toetav Work In Estonia tutvustab 11. aprillil Balti Uuringute Instituudi kaasabil tööstussektoris tehtud uuringut, mis avab ukse sektori välisspetsialistide värbamisse ja ettevõtete vajadustesse. Üritusel tehakse ka koos ettevõtetega esimesed sammud konkreetsete lahenduste loomise suunas.

Uuringutulemused viitavad, et ametikohtade ja valdkondade lõikes on välistöötajate vajadus suurim kolmes valdkonnas: inseneeria, tööstustehnoloogia ning teadus- ja arendustegevus. Peale selle näevad üle poolte uuringus osalenud ettevõtetest, et välisvärbamist takistab ka Eesti tööstussektori vähene tuntus maailmas.

Uuringust selgub, et võrreldes varasemate aastatega on välisvärbamine tööstussektori ettevõtete hulgas pigem kasvanud, hoolimata sellest, et uuring tehti majanduslanguse tingimustes, kus paljud Eesti ettevõtted on värbamise pannud enamasti pausile. Work In Estonia juht Leonardo Ortega ütles, et uuring andis kinnituse, et ka selles sektoris on välisvärbamisega seotud murekohad võrdlemisi samad nagu IKT-sektoris.

“Välisvärbamist takistavad täna peamiselt kolm tegurit: distantsilt on raske hinnata töötajate oskusi ja teadmisi, Eesti seadusandlus on keerukas ja võtab palju aega ning ettevõtjatel ei ole alati kõiki teadmisi ja oskusi selleks, et toetada välistöötajat ja tema perekonda kohanemisel ja keeleõppes,” loetles Ortega.

Work in Estonia juht Leonardo Ortega: “Uuring andis kinnituse, et ka selles sektoris on välisvärbamisega seotud murekohad võrdlemisi samad nagu IKT-sektoris.”

Uuringu eesmärk oli mõista paremini, missugused on inseneeriavaldkonna ettevõtete välisvärbamisega seotud väljakutsed. „IKT-sektoriga oleme tegelenud juba seitse aastat ning seal on selgelt väljakujunenud vajadused ning kitsaskohad, millega oleme kursis ja millega tegeleme. Soovisime nüüd saada täpsemat infot inseneeriavaldkonna kohta,“ kirjeldas Ortega.

Work in Estonia soovib uuringutulemustele tuginedes ja koostöös valdkonna ettevõtetega panna paika järgmised tegevused. Ortega sõnul on erinevaid suundi ja võimalusi palju, mida saaks Work in Estonia pakkuda ettevõtetele lisaks abistavate meetmetena. „Uuringutulemused on olemas, nüüd on kõige olulisem leppida koos ettevõtete ja erialaliitudega kokku järgmised sammud,“ rõhutas ta ja lisas, et ootab seetõttu tööstussektori ettevõtteid väga uuringu tutvustamisele ning ka edasistele koostööaruteludele.

Uuringu tutvustamine toimub 11. aprillil kell 10.45–13 Zappi konverentsikeskuses (Lõõtsa 6, Tallinn). Osalema oodatakse kõiki tööstussektori valdkonna ettevõtjaid ja huvilisi. Üritusel osalemiseks tuleb end registreerida SIIN. Lisainfot ürituse kohta leiate Work In Estonia LinkedIni leheküljelt, SIIT.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077