Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 15. aprill 2021

Seadmete lukustamine hooldustöödeks

Foto: Signiti OÜ
Tööõnnetuste ennetamisel mängib suurt rolli seadmete korrapärane hooldus. Et hooldustöid ohutult teostada, tuleb seadmed selleks ajaks lukustada. „Lukusta ja märgista“ (inglise keeles Lockout/Tagout ehk Lo/To) tähendab seadmete energiaallikate lukustamist hooldustöödeks ning märgistamist vajaliku infoga.

„Lukusta ja märgista“ vahendid aitavad seadmete hooldustöid paremini korraldada. Lisaks väheneb tööõnnetuste hulk: seal, kus Lo/To kasutusel, on õnnetuste arv 80% vähenenud. Korralikult juurutatud „lukusta ja märgista“ aitab ka ettevõttel kulusid kokku hoida, kuna õnnetustega kaasneb alati rahaline kahju.

Lukustada saab kõiki erinevaid tüüpi energiaallikaid: mehhaanilisi, elektrilisi, hüdraulilisi, pneumaatilisi jne. See tähendab, et oma lukustusvahendi saab iga kraan, pistik, kaitse ja nupp. Lisaks käib sinna juurde tabalukk ja infosilt, kus on kirjas:

•Kes töid teostab?

•Kui kaua seadme hooldus eeldatavalt kestab?

•Kelle poole küsimustega pöörduda?

•Ohutusjuhised hooldustööde ajaks jne.

Foto: Signiti OÜ

Lo/To juurutamiseks on vaja ettevõtte poolset nägemust ja tahet, et saada paika strateegia ja selgitada välja hooldustööde protseduurid. Abiks on siin pilvepõhine LINK360 tarkvara, mis aitab meeles pidada millal, milliseid seadmeid ja kuidas tuleb hooldada.

Lisaks on vaja tuvastada ohtlikud energiaallikad ja need vastavalt märgistada. Selge ja silmatorkav märgistus aitab hooldustööde teostajal õige koha üles leida, et ükski vajalik punkt ei jääks lukustamata.

„Lukusta ja märgista“ lahenduste kasutamisel on tähtis meeles pidada, et töötajatele oleks jagatud piisaval hulgal vajalikke lukustusvahendeid, vastasel juhul ei teki harjumust neid kasutada.

Peale selle on vaja koolitada kõiki seotud töötajaid „lukusta ja märgista“ vahendeid kasutama ja regulaarselt kontrollida ka selle täitmist.

Tööõnnetuste vähendamine peaks igas ettevõttes olema olulisel kohal ning sealjuures ei piisa ainult ühele tööohutuse osale keskendumisest, vaja on tegelda kõigega. Ainult nii on võimalik tööõnnetustega nulli jõuda ja seda ka pikaajaliselt säilitada.

Tutvu kõigi Signiti Lo/To võimalustega SIIN.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077