Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 18. august 2020

Jätkusuutliku tootedisaini materjali valimise juhised. Kuidas valida õige materjal jätkusuutlikuks tootedisainiks?

Foto: Hydro Extrusion Baltics AS
Jätkusuutlik tootedisain tähendab õigete otsuste tegemist nii keskkonna, inimeste kui ka kogu meie planeedi seisukohast. See hõlmab sellise sobiva materjali valimist, mis pole kasutajatele kahjulik, oleks taaskasutatav ning toetaks süsinikukasutuse vähendamist. Materjal, mis jõuaks lõpuks ookeani, ei ole kellelegi kasulik.

Tugev konkurents materjalide vahel on hea, sest see muudab neid jätkusuutlikkuse mõttes paremaks. Näiteks on väga suurt kasutust leidnud vähese süsinikusisaldusega kvaliteetne alumiinium, mille taaskasutatava alumiiniumi sisaldus on suur. Tegelikult on aga materjali valik keeruline, sest disainerid ja tootjad peavad nende kohta palju informatsiooni läbi töötama, et leida fakte, mis tooksid tähtsama välja või võrdleksid materjalide põhilisi omadusi. Iga materjali võib iseloomustada erinevate kompromisside abil.

Kriteeriumid jätkusuutliku materjali valimisel

Esimene tähtis samm on materjalivaliku kriteeriumide määramine. Siin ei peeta mitte silmas funktsionaalsust ega hinda (millega loomulikult tuleb ka arvestada), vaid seda, kui palju on võimalik vähendada toote keskkonnamõju.

Jätkusuutliku tootedisaini töös peab pöörama tähelepanu mooduldisainile ja lihtsusele. Valides jätkusuutlikku materjali, tuleb pidada meeles järgmist:

*Kõiki materjale saab taaskasutada, kuid osade puhul on see keerulisem.

*Osasid materjale on lihtne kasutusea lõppedes kokku koguda, teisi mitte.

*Ringlussevõtt ja taaskasutamine vähendab energiatarbimist, saastet ja terviseohtu.

*Otsustamisel on abiks põhjalik teave ja ökomärgised, nagu keskkonnadeklaratsioon (ingl Environmental Product Declaration).

Milliseid kriteeriume materjalide jätkusuutlikkuse võrdlemisel kaaluda?

*Täieliku eluearingi ehk hällist-hällini (ingl cradle-to-cradle) analüüs

*Ökoloogiline jalajälg, eriti globaalse soojendamise potentsiaali silmas pidades

*Monteerimise võimalused, näiteks toote lahtivõtmise lihtsus

*Tootmise ja tarneahela lihtsus, sealhulgas juhtimine

*Toorainenappus

*Ringlussevõtu ja taaskasutamise lihtsus uute toodete puhul

*Sõltumatud jätkusuutlikkuse märgised ja sertifikaadid

Hällist-hällini analüüs hõlmab tegelikult kõike, mida peab tegema, et materjale teadlikult ja täpselt võrrelda. See on hea esimene samm.

Foto: Hydro Extrusion Baltics AS

Alumiiniumi kui igavese materjali võimalused tootedisainis

Traditsiooniliselt kasutust leidvad materjalid, nagu betoon ja plast, loodi ajal, mil inimesed ei tundnud keskkonna pärast suurt muret. Tänapäeval on asjalood teised.

Alumiinium on suurepärane materjal – materjal, mida ootab jätkusuutlikus tootedisainis kindlasti helge tulevik. Esiteks saab alumiiniumi ringlusse võtta aina uuesti ning üha uuesti uuesti kasutada. Alumiinium on igavene materjal. Tahkkeskendatud kuubilise allotroopideta kristallstruktuuri tõttu ei kaota alumiinium oma omadusi. Plastil näiteks sellist struktuuri pole, plasti puhul on tegemist puhta keemilise füüsikaga. Jah, esmakordne alumiiniumi tootmine on energiamahukas, kuid tänu metalli igavesele elueale – nii kasutusfaasis kui ka ümbersulatamisel – saavutatud kokkuhoid korvab kõik.

Alumiiniumi jätkusuutlikkuse omadused:

*Valmis taasväärtustamise taristu

*Valmis lahtimonteerimise tehnoloogia

*Valmis ümbersulatamise taristu

*Materjali omaduste säilimine ja tänu sellele taaskasutuse lihtsus

Võib väita, et alumiiniumjäätmetel on väärtus ja identiteet, see ei ole keskkonnale koormaks, vaid sobib täiuslikult ringmajandusse.

Murrame müüte!

Jätkusuutliku tootedisaini materjali valimisega on seotud mitmeid valearusaamu ehk müüte, mis võivad otsusetegemist mõjutada. Murrame need müüdid kohe:

1. Standardtooted on kvaliteetsemad kui jätkusuutlikud tooted. Pole tõsi. Jätkusuutlikud tooted peavad vastama samadele toimivusnõuetele nagu standardtooted. Üha enam ja enam näeme, et jätkusuutlikud tooted ületavad neid nõudeid, sest nende disain on paremini läbi mõeldud.

2. Jätkusuutlikud tooted näevad teistsugused välja kui standardtooted. Ei, pole tõsi.

3. Jätkusuutlikud tooted maksavad rohkem kui standardtooted. Mõnel juhul jah. Kuid esialgne lisakulu korvatakse selliste teguritega nagu suurem vastupidavus, väiksemad hoolduskulud ja kasutuselt kõrvaldatud toote taasväärtustatavus.

4. Jätkusuutlikke tooteid on raske hankida. Jah ja ei. Osa jätkusuutlikke tooteid ei ole kõikjal saadaval. Kuid teie tarned ei hiline töötlemisprotsesside viibimise tõttu.

5. Kestvad tooted on omandiõigusega kaitstud. Jah, osa tooteid on tõesti, kuid see on erand, mitte reegel.

Kui olete huvitatud lisateabest taaskasutatava ja vähese süsinikusisaldusega alumiiniumi kohta, võtke ühendust Hydroga ja viime teid kokku oma ala asjatundjaga!

www.hydro.com

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077