Autor: Ettevõtluse Arendamise Sihtasutus • 11. juuni 2020

Tehnoloogia arenduskeskused aitavad ettevõtjatel leida konkurentsieelist

Aprillist maini korraldas EAS iganädalaseid hommikuseminare, mille eesmärgiks oli ettevõtjatele lähemalt tutvustada Eesti tehnoloogia arenduskeskuste tegemisi ning EASi poolt pakutavaid võimalusi innovatsioonialase koostöö rahastamiseks.
Tehnoloogia arenduskeskused on eelkõige äriühingud, mille eesmärk on arendada uusi tehnoloogiaid ülikoolide ja ettevõtete koostöös.
Foto: EAS

Tehnoloogia arenduskeskuste, ehk lühendatult TAKide, väärtuspakkumiste vastu tunti arvestatavat huvi, populaarseimate seminaride jälgijate arv ulatus tublisti üle saja. Kõik viis videoesitlust on ka järelvaadatavad EASi Youtube’i kanalil. Hilisem tagasiside näitas, et Eesti ettevõtjad ei ole kahjuks väga teadlikud TAKide pakutavatest võimalustest, nii mõnegi vastaja puhul oli märksõnaks suur üllatus TAKide võimekuse ja oma toodete edu üle.

Mis on TAK?

Tehnoloogia arenduskeskused on eelkõige äriühingud, mille eesmärk on arendada uusi tehnoloogiaid ülikoolide ja ettevõtete koostöös. EASi poolt käivitatud arenduskeskuste toetus on loodud selleks, et hoogustada rakenduslike teadlaste kaasamist toote või teenuse arendusprotsessi. Mida varasemas faasis seda teha, seda tõenäolisemalt jõuavad ettevõtted ainulaadsete omadustega toodete loomiseni ja suurema rahvusvahelise konkurentsivõimeni.

Arenduskeskustega koostööd tegevate partnerettevõtete probleemidele aitavad tehnoloogilisi lahendusi leida oma valdkonna tippteadlased, kelle käsutuses on värskeim uurimisinfo ning kaasaegseim laboritehnoloogia. Eestis tegutsevad viis tehnoloogia arenduskeskust suudavad ettevõtetele pakkuda igakülgset tuge uute toodete ja teenuste arendamisel, alates esmase kontseptsiooni väljatöötamisest kuni lõpliku toote või teenuse testimise ja valideerimiseni.

Viis kompetentsikeskust

EASi seminaridel said viiel neljapäeval sõna kõik Eestis tegutsevad tehnoloogia arenduskeskused. Kuigi tegutsetakse mõneti erinevates valdkondades, leidub TAKide kirjeldustes kattuvusi ning palju ühiseid puutepunkte. Kõiki asutusi iseloomustavad näiteks väga suur teaduskraadiga töötajate osakaal ning laiahaardeline rahvusvaheline võrgustik, samuti ka oma toodete arendamine. Viimane on erakordselt oluline, sest äriarenduse kogemusega teadlane suudab olla ettevõtjale võrdväärne partner.

Tervisetehnoloogiate Arenduskeskus on seadnud oma üllaks eesmärgiks aidata kaasa tervete laste sünnile, luues arstidele ja teistele teadlastele vajalikke “tööriistu”. Käegakatsutavate instrumentide asemel on Tervisetehnoloogiate Arenduskeskuse tööriistadeks enda poolt arendatud nutikad tooted, näiteks veel sündimata lapse kromosoomianalüüs Niptify või naiste viljakuse riskide hindamiseks loodud lahendus Fertify. Lisaks teadus- ja arendustegevusele näeb Tervisetehnoloogia Arenduskeskus end ka protsesside juhtijana ja teiste teadusasutustega koostöö koordineerijana. Laiemalt võttes on TTAK trumbiks andmemahukas analüüs, mis annab suuri eeliseid personaalmeditsiini, ravimiarenduse ja reproduktiivmeditsiini valdkondades. Täna on võimalik vedelikuproovidest saada kätte rohkem infot kui kunagi varem. Nii on ilma nö. “tükki lõikamata” võimalik paremini tuvastada kauem elatud aastatega kaasnevaid terviseprobleeme, alates elustiilihaigustest kuni pärilike haiguste avaldumiseni. Samas võib andmeanalüüsi lahendusi rakendada ka veterinaarmeditsiinis, näiteks noorloomade terviseandmeid luues, kasutades ning vahendades - nii sünnib iga looma digitaalne tervisepass.

ELIKO Tehnoloogia Arenduskeskus arendab asukoha määramise tehnoloogiaid ning on ainsa Eesti ettevõttena jõudnud partnerluseni Ericssoniga nende IndustryConnect programmi raames. Asjade interneti, ehk IoT valdkonnas kasutatavad positsioneerimisseadmed aitavad täpselt tuvastada inimeste, seadmete või kaupade asukohta ning liikumist. Täpsem ülevaade liikumisest annab ettevõtetele parema võimaluse kulude kokkuhoiuks, protsesside optimeerimiseks ning ka ohutuse tagamiseks. Kasutusvõimalused ulatuvad alates laoruumides liikumise täpsustamisest kuni patsiendi haiglas liikumise tuvastamiseni või isegi haigestunud kariloomade identifitseerimiseni. Selleks on ELIKO arendanud välja reaalajas liikumise jälgimise seadme, mis suudab objekti asukoha tuvastada 30-sentimeetrise täpsusega.

Andmeteaduse arenduskeskus STACC lahendab andmepõhiseid äriprobleeme tehisintellekti ning masinõppe lahendusi kasutades. Ettevõtte klientide hulka kuuluvad näiteks Transferwise, Skype, Estonian Cell, ABB ja Kaubamaja Grupp. Masinõppe puhul õpivad arvutid seoseid otse andmetest, aidates seeläbi näiteks tarneahelaid optimeerida ning pettuseid tuvastada. Jaekaubanduses aitab tehisintellekt paremini nõudlust ennustada, ehk teisisõnu suudetakse soovitussüsteemi abil meelitada kliente e-poes ostma sagedamini ja korraga rohkem. Laomajanduses ning tarneahelate juhtimises aitab andmeanalüüs leida seoseid, ennustada nõudlust ning automatiseerida tellimusi. Koostöös kliendiga töötab STACC välja katseprojektid, mille lõppeesmärk on vähendada kliendi äri kulubaasi ning suurendada tulubaasi. Ettevõtte uurimissuundadeks on tarkvara ja süsteemide optimeerimine, küberturvalisus, aegruumiliste andmete analüüs, e-tervis ja personaalmeditsiin.

Toidu- ja Fermentatsioonitehnoloogia Arenduskeskus on tugevalt kanda kinnitanud uudsete toidu- ja biotehnoloogiate väljatöötamise ja kasutusele võtmise valdkonnas. TFTAKi teadus- ja arendustegevuse klientideks on mitmed juhtivad toidutööstuse ettevõtted nii Eestis kui välismaal ning teenuste ampluaa on piisavalt lai nii maailma suurimate kui ka alles alustavate kohalike väiketootjate jaoks. Muuhulgas on TFTAKis arendatud kõrge valgusisaldusega rukkileivatoode, toidu säilivust ja toiteväärtust parandav külmkuivatustehnoloogia ning ridamisi teisigi funktsionaalseid toiduainetooteid. TFTAK on toiduainetööstusele heaks partneriks tootearendusel, toitumisuuringute läbiviimisel, toote testimisel, säilivuskatsetel ja tarbijakäitumise analüüsil. Peamine eesmärk on lahendada tehnoloogilisi probleeme ning aidata kaasa tootearendusele alates ideest kuni valmislahenduseni. Toiduainetööstuse tulevik viitab konkreetsetele trendidele - taimsete alternatiivide esiletõus, rikastatud toodete arendamine ning tarbijate suurem kaasamine tootearendusprotsessidesse.

BIOCC on biokompetentsi keskus, mis lähtub tehnoloogia arendamisel põhimõttest olla kliendi jaoks teadustegevusega toeks “talust taldrikuni”, aidates ettevõtteid, kes soovivad luua uusi teaduspõhiseid lisaväärtusega tooteid. Fookuses on sihitud toimega funktsionaalne toit, ehk tavatoit, mille bioväärtust on sihilikult suurendatud. Selleks, et toit oleks tarbijale ohutu, algab arendusprotsess juba loomade heaolust ja tervisest. BIOCC suutis esimesena Eestis ning neljandana Euroopa Liidus saavutada oma Lactobacillus plantarum laktobatsilliga rikastatud söödalisandi registreerimise EL söödalisandite registris. Ühtlasi on tegemist ka esimese ettevõttega Eestis, mis pakub toiduainete tootjatele ja töötlejatele kogu ahelat katvaid uuenduslikke ja praktilisi lahendusi. BIOCC on kaasa aidanud paljude funktsionaalsete toiduainete sünnile, nende seas on näiteks E-Piima Harmony juust, Heleni Helde funktsionaalsed pudrud ning Aakre funktsionaalsed moosid.

Miks tasub TAKidega ühendust võtta?

Keeruline on öelda, kuhu võib välja jõuda ühe ettevõtte koostöö oma valdkonnas tegutseva tehnoloogia arenduskeskusega, sest vaid fantaasia saab siin piire seada. Eesti mastaabis ei ole paljudel ettevõtetel võimalik asutada oma teadus- ja arendustegevusega tegelevaid osakondi, kuid see-eest on EASi toel igal ettevõtjal võimalus osta sisse teadmisi, mida endal ei ole. Esialgsetest ideedevahetustest sünnivad ühised katseprojektid, mis edu korral viivad prototüüpide sünnini. Innovatsioonitoetuste eesmärk on maandada tootearendusega seotud riske, mis võivad muidu ettevõtjate ambitsioone tagasi hoida. Kompetentsed välised eksperdid aitavad valideerida oma mõtteid ning anda ärimudelile konkreetset tagasisidet.

Kuidas aitab EAS kaasa?

EAS pakub ettevõtetele TAKidega koostöö hoogustamiseks kaht sihtotstarbelist meedet - innovatsiooniosak ning arendusosak. Innovatsiooniosak aitab väikesel või keskmise suurusega ettevõttel astuda esimese sammu lähemale teaduspõhisele arendustegevusele, et alustada koostööd teadusasutuste, katselaborite või intellektuaalomandi ekspertidega. Nii saavad ka alles kasvavad ettevõtted välja töötada innovaatilisi lahendusi probleemidele, mis takistavad nende hoogsamat arengut ja aitavad väärindada toodet juba Eestimaal, et eksportida saaks valmis toodet. Või katsetada uusi materjale ja välja selgitada idee tehnoloogilist teostatavust.

Arendusosak toetab eeluuringuid ning selle tulem peab andma ettevõtjale teadmise, kas arendusjärgus oleval ideel on potentsiaali vormuda konkreetseks tooteks ning kas arendusprotsessi jätkamine edasistes faasides on üleüldse põhjendatud. Tootearenduse toetus julgustab ettevõtjaid rohkem investeerima arendustegevusse, et sünniksid uued konkurentsivõimelised tooted ja teenused. Täpsem info innovatsioonimeetmete kohta on leitav EASi kodulehel.

Veebiseminare ning toetusi rahastatakse Euroopa Regionaalarengu Fondi vahenditest.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077