Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 6. jaanuar 2020

Siinuspinge allikas – asendamatu elektriseadmete testimisel

Elektriseadmete ohutuse standardid nõuavad enne seadme turule laskmist testimist nii miinimum- kui ka maksimumpingel, et tagada nende igakülgne ohutus. Nõuetele vastav toode töötab ka toitepinge kõikudes nii, et ei tekiks toote lubamatuid talitlushäireid ega ohtlikke rikkeid või süttimist. Elektriseadmete testimisest räägib lähemalt Energiatehnika OÜ juhataja, volitatud elektriinsener Jüri Joller.
Foto: Energiatehnika OÜ

„Elektrivõrkudes esineb sageli nii ala- kui ka ülepingeid, mis mõjutavad elektriseadmete tööd ning võivad neid ka rikkuda. Võrgupinge kvaliteedinõuete järgi peab võrguettevõtja tagama elektritoite 90 kuni 110%. Samas toitepinge vahemikus peavad ka elektriseadmed normaalselt talitlema. Lubatud pingevahemik on üsna lai ja kui seadet pole kogu võrgupinge ja -sageduse muutumisvahemikus testitud, ei saa paraku garanteerida seadme ohutust võrgupinge ja sageduse kõikumisel isegi lubatud piires. See võib tekitada seadmete rikkeid, aga ka temperatuuri tõusu ning ohtlikku süttimist,” selgitab Joller.

Ta lisab näiteks, et ükski korralikult testitud kohvikann ega triikraud ei tohiks ka ööpäevase elektrivõrgus olemise tagajärjel põlema minna, sest elektriseade peab olema kaitstud ülemäärase temperatuuritõusu eest. Eriti oluline on testimine eksporditavate toodete puhul, sest sel juhul võivad pinged ja sagedused, mille juures toodet kasutama hakatakse, erineda tootjamaal kasutusel olevast. Näiteks kui Euroopas kasutatakse 50hertsist sagedust, siis Ameerikas ja mõnes Aafrika riigis on kasutusel 60 hertsi.

„Lisaks sagedustele erinevad riigiti ka võrgupinged ja seda koguni 110 voldist kuni 575 voldini. Seega tuleb elektriseadmete tüübitestimisel arvestada nii sageduse kõikumist, pingevahemikke kui ka seadme enda anomaaliaid, samuti et seade ei tekitaks lubamatuid võrgupinge moonutusi ega hakkaks teisi seadmeid häirima,” räägib Joller, kelle sõnul on selleks parim testvahend muudetava väljundsagedusega reguleeritav siinuspinge allikas, mille väljundpinge kuju vastab täpselt siinuskõverale (moonutus alla 2%).

Muudetav siinuspinge allikas ET-SIN
Foto: Energiatehnika OÜ

Siinuspingeallikas mõõdab seadme toitevoolu ja võimsuse väärtused ja tekitatud moonutused kogu pingevahemikus. Stabiliseeritud väljund ei lase toiteallika siinuspinget koormuse muutuses tõusta ega langeda, vaid hoiab seda täpselt paigas (pinge erinevus etteantust kuni 0,1%).

Tulemused loetavad interneti kaudu ja nutiseadmes

Siinuspingeallikal on mugav puutetundliku ekraaniga ja nutiseadmetega ühilduv kasutajaliides, millelt saab lihtsalt seadistada pinge ja sageduse väärtusi otse või interneti kaudu arvutist, tahvelarvutist või telefonist. Teste saab teha kogu siinuspingeallika pingevahemikus ning seade väljastab vastavad protokollid. Kõik mõõtetulemused on mugavalt kohe rakenduse kasutajale nähtavad.

„Siinuspingeallikat kasutavad näiteks Ameerikasse ja mujale üle maailma pumpasid, pakiroboteid ning muid elektriseadmeid tootvad ettevõtted. Meie seade annab töötundide ja tööjõu planeerimiseks paindlikkust – müües näiteks Jaapanisse testimata tööpingi, mis kohapeal ei käivitu või kipub üle kuumenema, tuleb tootjal reklamatsiooni saabudes ise kohale sõita ja kohapeal probleemid lahendada. Viies aga kõik vajalikud kontrollid läbi tehases, hoiab kokku oluliselt aega ja finantse,” nendib Joller.

Energiatehnika OÜ projekteerib ja valmistab elektriajamite, tööstuselektroonika ning testimislahendusi. Ettevõtte põhiklientideks on originaalsete masinate ja seadmete ehitajad, kellele pakutakse elektriajamite ja nende juhtimisseadmete tipptasemel projekteerimist, komponente, erilahendusi ja koostet, mis muudavad tööstus- ja tootmisettevõtete töö efektiivsemaks. Kogu ettevõtte töö toimub kvaliteedijuhtimise süsteemi ISO 9001 nõuete kohaselt.

Ligi 30 tegevusaasta jooksul on Energiatehnika OÜ projekteerinud ning koostanud sadu elektri- ja automaatikaseadmeid. Üks nende suurem klient on hetkel pakirobotite tootja Cleveron AS, kellele pakutakse tehnilist tuge ja süsteemiintegraatori teenuseid pakirobotite ajamite ning ohutusahelate arendamisel.

Cleveron AS, Pakirobotite tootja
Energiatehnika on Cleveroni hinnatud koostööpartner. Lisaks meie toodete osade pakkumisele on Energiatehnika aidanud meid ka oma asjatundliku nõuga, kui oleme oma arendustöös lahendanud elektrotehnilisi väljakutseid. Kahtlemata on tegu tipptasemel erialaspetsialiste koondava ettevõttega.

2017. aastal projekteeris ja valmistas Energiatehnika OÜ Tallinna Tehnikaülikoolile hanke korras kõrgepinge impulsstrafo toiteallika ja testseadme, mida kasutatakse uut tüüpi kuivtrafode katsetamiseks Rootsi prootonkiirendile European Spallation Source ehk ESS (spallation ehk materjaliosakeste eraldumine kehast kokkupõrke või pingega), millest on saanud tähtis uurimisobjekt teadlastele ja tööstusinseneridele. Energiatehnika OÜ loodud kõrgsagedusliku kõrgepingeallika 10kilovoldiste väljundpingeimpulsside võimsus on kuni 0,5 megavatti. Alalispinge ulatub 40 kilovoldini.

2019. aasta kevadel tuli Energiatehnika välja uue kaubamärgiga välisturgude jaoks – ET-EX Machina, mis viitab Vana-Kreeka teatrist tuntud keerulise olukorra ootamatule lahendusele „Deus ex machina”. Välisklientidele pakutakse muudetavaid siinuspingeallikaid, erilahendusega kontrollereid ja automaatikakooste.

www.energiatehnika.ee

www.etexm.eu

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077