Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 20. detsember 2019

Servoajamite kasutamine lihtsustab oluliselt masinate mehhaanikat

Robotite, tootmis- ja tööstusseadmete projekteerijad peavad lahendama tohutu hulga küsimusi seoses servoajamite, inverterite ja kontrolleritega, samuti toiteplokkide, turvasüsteemide, kasutajaliideste ning arvutivõrkudega. Tuleb läbi töötada rida mahukaid kuni tuhandeleheküljelisi manuaale, mis on meeletu infomaht ja ajakulu. Kuidas lahendada see probleem lihtsamalt?

„Tootmise konkurentsivõime aluseks on seadmete ja tööpinkide tootlikkus, täpsus ning ressursisäästlikkus. Seetõttu kasutavadki enamik tootmisseadmetest elektriajameid, millest parima kiiruse ja täpsuse, suurima energiasäästlikkuse ning väikseima materjalikulu tagavad püsimagnet-sünkroonmootorid. Neid kasutatakse põhiliselt siis, kui on vaja detaili eriti täpset asendi-, kiiruse või pöördemomendi juhtimist, näiteks kui on vaja keerata väga täpse jõuga purkidele peale korke või juhtida tööpinki. Servomootorite kontrollerid täidavad need üleanded vaevata ning nende kasutamine lihtsustab oluliselt masinate mehhaanikat,” selgitab Energiatehnika OÜ juhataja, volitatud elektriinsener Jüri Joller.

Siinustoiteallikas

Püüdes seadet ehitades kõik probleemid ise otsast lõpuni lahendada, võtab see Jolleri hinnangul tõenäoliselt ka kogenud inseneril planeeritust kordades rohkem aega. Selletõttu soovitab ta kasutada Eestis juba aastaid tuntud ning igakülgselt testitud servoajamite tootjate Lenze ja Delta Electronicsi seadmeid. Nende esindaja on Energiatehnika OÜ, kelle insenerid on läbinud kõik vajalikud tootekoolitused ning aitavad oma kliente kõikvõimalike ajamite tootmise ja kasutamisega seonduvates küsimustes.

„Masinajuhtimissüsteemide projekteerimine ning komplekteerime nõuab kogemusi. Meie suurim kompetents on just keerukate elektriajamite ehitamine, mis muudaksid masinad võimalikult kiireks ja täpseks,” selgitab Joller. „Seejuures on mõttekas tõepoolest kasutada püsimagnet-sünkroonmootoreid, mis on õigesti häälestades ja juhtides ka ülimalt energiasäästlikud.”

Sarnaselt spordile seisneb ka tööstuse konkurentsieelis vahel vaid sajandikes

Kiirus ja täpsus mängib tööstuses teinekord sama suurt rolli nagu spordis – konkurentide võitmiseks on vaja olla kõige kiirem ja täpsem isegi sajandiksekundeid arvestades. „Vahel pole selleks üldse palju vaja, et teistest sammuke ees olla,” tõdeb Joller. „Kõigil masinaehitajatel ei saagi olla sellist kogemust nagu Energiatehnika inseneridel, sest oleme spetsialiseerunud elektriajamite projekteerimisele ning arendamisele. Meie anname võimaluse jääda kingsepal oma liistude juurde ning samas saada parimaks.”

Ta nendib, et möödas on ajad, kus külakeevitaja või mees-ja-koer-firma elektrik osutas suurtele ettevõtetele teenuseid, sest iga töö puhul oodatakse täna 100-protsendilist garantiid ning kehtivatele nõuetele ja kriteeriumitele vastamist. Näiteks kehtivad Euroopas elektriajamite kasutegurite kohta eriti kõrged nõuded – need peavad koos sagedusmuunduriga vastama energiatõhususklassidele IE2 või IE3 võrgutoitel. Energiatehnika saab seejuures pakkuda juba täna IE4 nõuetele vastavaid mootoreid.

Kuna prototüüpide väljatöötamine on väga aeganõudev, on Energiatehnika säilitanud aastate jooksul kõik tehtud prototüüpide projektid ja nende edasiarendused, et võimalusel kunagi koostatud projektid taas ellu kutsuda. Klientide jaoks on sel samuti väärtus, sest nende informatsioon on hoolega hoitud ning seda on lihtne vajadusel taastada.

Ligi 30 tegevusaasta jooksul on Energiatehnika insenerid projekteerinud ning koostanud sadu elektri- ja automaatikaseadmeid. Ettevõtte peamisteks teenusteks on sagedusmuundurite ja servoajamite lahendused, toodete testimine ja riskianalüüs ning volitatud elektriinseneri konsultatsioon ja ekspertiis. Ettevõte projekteerib ja valmistab erinevaid lahendusi seoses elektrimootorite, inverterite, sagedusmuundurite, servosüsteemide, reduktorite, nutimootorite ja kontrolleritega.

Mitmeid aastaid on tehtud koostööd Tallinna Tehnikaülikooli ja Eesti Maaülikooliga erinevate õppe- ja teaduslaborite kaasajastamisel ning kaasatud praktikante. Suur hulk projekte ja koostöö ülikoolidega on ettevõttele andnud tuntust ja teadmisi, et ettevõtet loetakse juhtivaks asjatundjaks elektriajamite ja nende juhtimise alal. Energiatehnika insenerid on valmis ka teie masina täppisjuhtimise projekteerimiseks.

www.energiatehnika.ee

www.etexm.eu

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077