Autor: Äripäeva eriprojektide ja sisuturunduse üksus: [email protected] • 11. juuli 2019

Tech Group: iganenud on arusaam, et automatiseerimine on vaid suurtele!

Kui veel mõned aastad tagasi tundus automatiseerimine olevat rohkem masstootmisega tegelevate suurte tööstus- ja tootmisettevõtete mängumaa, on paindlik automatiseeritud tootmine tänaseks kättesaadav ka pisematele, kes kasutavad seda võimalust aina julgemalt, kiidab tootmisseadmete ja -liinide projekteerimise, valmistamise ning hooldusega tegeleva Tech Group ASi tegevjuht Martin Sutrop.
Foto: Aivo Kallas KliffKlaus

„Klientide teadlikkus automatseerimises on kasvanud ja see on väga hea. Iganenud on arusaam, et automatiseerimine on vaid suurtele. Sageli on küll just esimese sammu astumine kõige raskem, sest see tähendab kompetentsi majjatoomist. Kui aga kompetents on juba majas, osatakse laiema pilguga näha võimalikku potentsiaali ja järgmisi samme. Üleminek käsitsi tootmiselt esimesele automaatsüsteemile on ettevõtte mõttemaailma jaoks suur muudatus, aga sealt edasine on juba palju lihtsam,” selgitab Sutrop.

Kui mõned aastad tagasi oli iga muudatuse tegemise juures kõige olulisemateks argumentideks hind ja investeeringu tasuvus, siis täna on lisandunud mitmeid muid aspekte. Näiteks on heaolu kasv riigis tekitanud olukorra, kus töötajad ei taha enam teha rasket ja monotoonset tööd ning tööjõudu enam nii lihtsalt pole saadaval. Mõnedes ärides on tähtis hooajalisus, kuid tänasel turul pole enam nii kerge leida töötajaid ainult mingiks perioodiks aastas. See tähendab, et probleem tuleb lahendada masinate abil.

Martin Sutrop, Tech Group ASi tegevjuht
Automaatika ei tähenda enam jäika ja kohmakat seadet, mida peab juhtima üksnes insener, vaid selle ülesehitus ja käsitlemise lihtsus on palju paranenud.

„Seadmete juures on aina tähtsam nende kasutajamugavus. Automaatika ei tähenda enam jäika ja kohmakat seadet, mida peab juhtima üksnes insener, vaid selle ülesehitus ja käsitlemise lihtsus on palju paranenud,” nendib Sutrop. Lisaks on tema sõnul saanud automatiseeritud tootmine oluliseks müügiargumendiks näiteks välisturgudele suunatud ettevõtete. „Eksportturgudele suunitletud tootjate kliendid tahavad näha oma vastas kindlat ja usaldusväärset partnerit ja automaatika on just see, mis tagab kvaliteedi ja tarnekindluse. Ehk kui täna tööstusettevõte ei mõtle automatiseerimisele, peab ta võib-olla lähiajal sellest ärist lahkuma.”

Eesti ettevõtted on Tech Groupi juhi sõnul innovaatilised ja uuendustele avatud. Oma mõju on avaldanud välismaailm, mis pannud omanikud investeerima ja tulevikule mõtlema. Väga palju räägitakse Tööstus 4.0-st ja robotitest, kus näiteks on ettevõtte masinad suhtlevad otse ERP-tarkvaraga. Ka selliseid projekte on Tech Group teinud juba mitmeid ning nõudlus sarnaste lahenduste järele on pidevalt kasvamas.

Iga automatiseerimislahendus sünnib rätsepatööna

Tech Groupil on kaks ärisuunda: lõppkliendile võtmed-kätte-lahenduste loomine ehk projekteerimine, koostamine, ülespanek, järelhooldus ja tagasiside küsimine. Ja koostöö välismaiste tehnoloogiafirmadega, kes vajavad masinaid kitsas fookuses, kuid ei taha või jõua tegeleda masinate projekteerimisega ja/või valmistamisega.

Foto: Allan Leppikson / Reval Foto

Ettevõtte Eesti kliendid jagunevad samuti kaheks: ühed teavad täpselt, milliseid uuendusi neil vaja on, tulles kohale suure dokumendipakiga ning olles lasknud inseneridel juba parima lahenduse välja töötada. Teised alles mõtlevad, kutsuvad appi analüüsima ning tootmise ja tööstuse nõrku kohti leidma. Kõige parem oleks sellisel juhul kaasata automatiseerimise konsultant ning temaga koos protsessid läbi mõelda.

Martin Sutrop, Tech Group ASi tegevjuht
Teeme juba pikka aega ägedat Eesti asja, oleme kogunud kokku üle 16 aasta kogemusi ning kogu arenev keskkond ja pidevalt suurenev sise- ja välisnõudlus annavad ka tugeva konkurentsi juures lootust edasiseks kasvamiseks.

Iga töö valmib ainulaadsena, olenedes kliendi olemasolevast seadmepargist ja valmisolekust uuenduste jaoks. Iga ettevõtte jaoks töötavad insenerid ja disainerid välja spetsiaalse toote, siis tellitakse detailid ning liidetakse lahendus ülejäänud masinapargiga tervikuks. Tech Group ei tegele erinevate detailide tootmisega, vaid ostab need allhankevõrgustikust ning ehitab siis neist masinaid ja tootmisliine. Selline töökorraldus on juhtkonna hinnangul kõige efektiivsem, sest ei saa olla parim kõiges. Kui osaliselt tootmine sisse tellida, ei sõltuta seadmepargist, vaid saadakse oma partneritelt parima hinnaga parimad detailid.

„Meie valdkond on väga põnev ja kasvupotentsiaali on palju. Teeme juba pikka aega ägedat Eesti asja, oleme kogunud kokku üle 16 aasta kogemusi ning kogu arenev keskkond ja pidevalt suurenev sise- ja välisnõudlus annavad ka tugeva konkurentsi juures lootust edasiseks kasvamiseks,” sõnab Sutrop. „Viimased aastad on meie käive olnud stabiilselt tõusujoones, jõudes mullu peaaegu 15 miljoni euroni ning kerkides tänavu veelgi. Meie kliendibaas on tänu sektori laienemisele laienenud, kompetents on kasvanud ja kogu äri on kirjum.”

Konkurents on tugev nii siin- kui ka sealpool piiri, kuid Tech Groupi selgeks eelisteks on mitmekülgsus. Eestis on nende rivaalid väiksemad inseneribürood, aga suurte projektide on konkurentideks maailmategijad Saksamaalt, Soomest ja Rootsist. Ettevõttes jagub aga kompetentsi mõlema poole jaoks. Välismaiste partnerite leidmine tähendab tegevjuhi sõnul süsteemset pidevat tööd erinevate kanalite arendamisega, samuti on siin oma osa õnnel ja juhusel ning oskusel hoida kompetentsi oma majas.

„Kogemustega töötajaid on keeruline leida, kuid sellest olulisem on olemasolevaid inimesi hoida ja motiveerida. Kedagi ei saa tööle sundida. Ei ole mõtet palgata töötajaid, keda nende töö ei huvita,” nendib ta. „Teeme tihedat tööd kõrgkoolide ja kutsekoolidega, kutsudes inimesi praktikale ja värvates tööle laiema ampluaaga särasilmseid töötajaid, keda leiabki sageli otse koolipingist. Meie töötajaid ühendab üks tähtis joon – meile meeldib ägedaid asju teha ja meeldivad väljakutsed. Vaimu hoiavad ärksa põnevad projektid!”

www.techgroup.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077