6. veebruar 2019

Eesti tööstuses levinud Lenze sagedusmuundurite tootmine lõpetatakse

Lenze 8200, 9300, SMD ja TML seeria sagedus- ja servomuundurite näiteid.
Foto: Energiatehnika OÜ
Saksa sagedusmuundurite ja servoinverterite tootja Lenze lõpetab osade sagedusmuundurite seeriate tootmise. Muundurid on levinud ka Eesti tööstuses, mistõttu tasuks tootjatel kontrollida varude olemasolu.

Lenze lõpetab lähiajal seeriate 8200, 9300, ECS, SMD ja TML muundurite tootmise. Nende toodete tarned peavad olema lõpetatud 30. aprillil 2019, hoiatab Energiatehnika OÜ juht Jüri Joller. "Soovitame tootmise eest vastutaval isikul avada oma tootmisseadmete automaatikakilpide uksed ja vaadata, kas seal leidub nende seeriate muundureid, mis sarnased fotol olevatega," lisab Joller.

Pane tähele!

Sagedusmuundur

Muundab võrgupinge näiteks 3 x 400 V muudetava sageduse ja pingega väljundpingeks.

Kasutatakse vahelduvvoolu elektrimootorite pöörlemiskiiruse muutmiseks

Seadmed, kus muundurit kasutatakse, on pumbad, ventilaatorid, elektritransport, tööstusrobotid, tööpingid, kompressorid, konveierid, tsentrifuugid, veskid, saed, segumasinad, kraanad, eks¬truuderid, valtspingid, kalandrid, kaevandus-, tekstiili-, paberi-, elektroonikatööstuse jms masinate elektriajamid

Servoinverterid

On keerukama juhtimisega sagedusmuundurid, mis on ette nähtud servomootorite kiiruse, asendi või pöördemomendi tagasisidestatud täppisjuhtimiseks

Kasutatakse peamiselt automaatliinides, programmjuhtimisega CNC-tööpinkides, tööstusrobotite ja sõjatehnika servoajamites - näiteks radariantennide ja kahurite juhtimiseks

Jolleri sõnul peaksid tööstusettevõtted kontrollima, kas neil on olemas õigesti seadistatud varuseadmed, varundatud seadistused või on kavandatud moderniseerimine või uue tootmisseadme ostmine. "Saksa masinatööstuse lemmikuks on kujunenud Lenze, kelle ajameid, sagedusmuundureid ja servoinvertereid leidub praktiliselt igas Eesti tootmisettevõttes. Meil on levinumad vanemad tootmisseadmed, kus on ka vanema põlvkonna muundureid," selgitas ta.

Põhjus, miks osade seeriate tootmine lõpetatakse, seisneb Jolleri sõnul selles, et elektroonika areneb lihtsalt kiiresti ja nüüd ongi toimumas järjekordne põlvkonnavahetus.

Viimasel minutil võib hind tõusta

Jolleri sõnul võib tootmisest kõrvaldatavate mudelite hind tõusta ja väga viimasele minutile ei maksa varude täiendamist jätta. "Tõenäoliselt saab tellimusi esitada veel märtsini, aga kindlasti ei soovitaks tellimist jätta viimasele hetkele, sest tellijaid võib olla palju rohkem, kui tellimusi vastu võtta suudetakse," põhjendab Energiatehnika juht.

"Muundurite varuosi ja remonti saab siiski tellida kuni 30. aprillini 2021," rahustab Joller, kuid lisab, et muundurite remont on tavaliselt üsna aeganõudev ja ei pruugi anda tulemust, kui varuosi enam pole.

Joller paneb tootjatele südamele, et Saksa masinatööstus on Euroopa võimsaim ja ka Eestis leidub palju Saksa päritolu või mujal sakslaste järgi tehtud tootmisseadmeid. Sealjuures on oluline, et enamikes seadmetes on kasutusel sagedusjuhtimisega vahelduvvoolumootorid või servoajamid.

"Soovitan tööstusettevõtetel tellida enda tootmisele vajalikud tagavaramuundurid, mille tootmine lõpetatakse," lisas Joller.

Joller toob välja, et Lenzel on olemas ka uued sagedusmuundurite seeriad i500, 8400, 9400, i700 ja i900, mida võib kasutada seadmete moderniseerimiseks. "Need on kasutajatele lihtsamad, töökindlamad ja tehniliselt veelgi võimekamad, eriti mitmeteljelistes ja EtherCATi rakendustes," ütleb ta.

Energiatehnika OÜ on Lenze partner ja süsteemiintegraator Eestis. Ettevõttega saab ühendust aadressil [email protected] või telefonil 655 1312. Ettevõte pakub muundureid tagavaraks või leida sobiva asenduse. Samuti saab nõu üleminekuks vajalikku nõustamist, tehnilist tuge ja tootekoolitusi kogenud inseneridelt.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077