Autor: Toomas Kelt • 11. oktoober 2023

Puidutööstuse langus saab olema suur

Andris Jegers ja Janno Haidla.
Foto: Raul Mee
Nõudluse langus puittoodete järele meie peamistel eksporditurgudel on löönud puidutööstusi valusalt. Kindlasti on oodata käibe, aga eelkõige kasumlikkuse langust, ennustab saates Äripäeva TOP audiitorfirma KPMG partner Andris Jegers.

„Võrreldes naabritega on meie puidutööstused ebasoodsas olukorras,“ lisab tänavuse puidutööstuse TOPi etteotsa tõusnud Graanul Investi juhatuse liige Jaano Haidla. Eelkõige peab ta silmas toorainet, mille hind on Eestis kõrgem kui ümberkaudsetes riikides. Samuti on Eestis piiranguid metsavarumisele võrreldes naabritega palju rohkem. Kõik see kokku tähendab, et Eesti toode on kallim kui naabrite oma.

Samal ajal on nõudlus puittoodete, eriti saematerjali järele langenud. Inflatsioon ja kõrged intressimäärad on alla toonud ehitusturu. „Raskel ajal lükataksegi ehitus ja muu taoline edasi,“ tõdevad saatekülalised.

Jaano Haidla lisab, et praegu võiks riik puidutööstustele appi tulla ja suurendada kortermajade renoveerimist. „See suurendaks nõudlust puitmaterjali järele, aga oleks kasul kõigile,“ räägib Haidla.

Saates peatume ka Eesti tööstuspoliitikal, mida saatekülalised hindavad nõrgaks või isegi olematuks. „Ei ole konkreetset inimest, kes tegeleks näiteks puidutööstuse arenguga,“ hindab olukorda Majandus- ja Kommunikatsiooniministeeriumis Jaano Haidla.

Saadet juhib Tööstusuudiste toimetaja Toomas Kelt.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077