Autor: Raul Kütt • 26. jaanuar 2023

Raul Kütt: riik peaks tegutsema meie ettevõtete konkurentsivõimet silmas pidades

Sellel aastal antakse „uusaasta“ lubadusi kuni valimisteni märtsikuus. Loodame, et mõned nendest lubadustest räägivad ka tööstuse vajalikkusest Eesti majandusele, kirjutab Eesti Masinatööstuse Liidu juht Raul Kütt värskes Äripäeva Infopanga kvartaliraportis.
Eesti Masinatööstuse Liidu juht Raul Kütt.
Foto: Erakogu

Uus aasta on kätte jõudnud. Igal aastavahetusel soovitakse alati head ja loodetakse, et algav saab olema parem kui möödunu. Eelmist aastat kindlasti keegi taga ei igatse. Mõned märksõnad, mis masinatööstusele 2022. aastat meenutama jäävad: sõda, harjumuspäraste metalli tarneahelate kadumine, ülemaailmne metallipuudus ja sellega kaasnev kiire hinnatõus, vene gaasist loobumine ja sellest tingitud energiakandjate kiire hinnatõus, Euroopa kõrgeim inflatsioon ja vajadus töötajate palkade tõstmiseks ning aasta lõpuks riigipoolne jõulusoovitus: mis sellest, et teie konkurentide juures on valitsused oma ettevõtetele leidnud meetmeid energiahinna tõusu leevenduseks, meil tööstust toetama ei hakata. Vaatamata sellele, et Eesti majanduse aluseks on eksportiv töötlev tööstus.

Äripäeva Infopanga värske masina- ja metallitööstuse kvartaliraportiga saab tutvuda SIIN.

Tänaseks on leitud uued metallitarnijad ning hinnadki on tulnud taevastest kõrgustest jälle vastuvõetavaks. Energiahinnad teevad müstilisel elektribörsil jätkuvalt arusaamatuid hüppeid üles, et siis üllatusena negatiivsele poolele langeda. Oma toodete hinna arvestamise ja hinnapakkumiste tegemise teeb selline volatiilsus muidugi üsna keeruliseks ja seetõttu on enamus ettevõtteid oma elektrihinna fikseerinud. Kellel õnnestus see kõrgemal, kellel madalamal tasemel, kes otsustas väikeettevõttena universaalteenuse kasutajaks hakata.

Masina- ja metallitööstuses on palju selliseid tootmisi, kelle tarnelepingud kestavad aasta või aastaid ning lepingu sõlmimisel on vaja mingi hind kirja pa

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077