Autor: Mait Kraun • 2. detsember 2019

Börs: metallide jaoks oli heitlik nädal

Nädala börsiuudised: metallide jaoks oli nädal heitlik; vase hind USA-Hiina teravnenud suhete tõttu surve all; nikli hind on paari kuuga langenud 20 protsenti; pallaadiumi kiire hinnatõus jätkub; naftafutuurid odavnesid.
Vase hind kergelt tõusis
Foto: Pixabay

Metallide jaoks oli see nädal küllaltki heitlik. Kolmapäeval tõusis vase hind viimase kolme nädala kõrgeima tasemeni, sest kaubanduskõneluste kohta ilmusid positiivsed uudised ning investorid lootsid, et USA-Hiina jõuavad peagi esialgse leppeni.

Neljapäeval allkirjastas USA president Donald Trump aga seaduse, mis toetab Hongkongi protestijaid. See teravdas Hiina ja USA suhteid ning muutis kaubanduskõnelused keerulisemaks, mis pani metallid uuesti odavnema.

Hästi läks pallaadiumil, mis tõusis uue kõigi aegade rekordini. Tööstusmetallidest kallines tublisti ka alumiinium. Teiste metallide hinnad olid nädala lõpuks sisuliselt samal tasemel, mis eelmine nädal.

Foto: Äripäev

Neljapäeval hakkas vase hind uuesti langema ning jõudis 5892 dollarini tonnist. Tõsi küll, nädala lõikes jäi punane metall siiski 0,6 protsendiga plussi.

Hiina valitsus teatas neljapäeval, et vastab Trumpi tegevusele omapoolsete “vastumeetmetega” ning analüütikute sõnul on see halb signaal.

“Trump on tariifisõjas panuseid tõstnud,” ütles investeerimisfirma SP Angeli analüütik John Meyer. “Ei tundu, et milleski jõutakse peagi kokkuleppeni.”

Kaubandussõda on metallihindu juba enam kui aasta aega metallihindu surve all hoidnud, sest Hiina on tarbib enam kui poole maailma tööstusmetallidest. Kardetakse, et kaubandussõda jahutab maailmamajandust ja seega ka nõudlust metallide järele.

Foto: Äripäev

Nikli hinnad on paari kuuga langenud 20 protsenti

Nikli hind on viimasel ajal sattunud surve alla, sest fondid ja kauplejad vähendasid tõusule panustavaid positsioone. Müügilaine süvenes pärast seda, kui metall läbis tehniliselt tähtsa 200 päeva libiseva keskmise hinna.

Kardetakse, et roostevaba terase tootjate nõudlus nikli järele jaheneb, eriti Hiinas. Just Hiina moodustab nikli globaalsest nõudlusest umbes kaks kolmandikku. Maailma kogunõudlus peaks tänavu ulatuma 2,4 miljoni tonnini.

Samas on Londoni metallibörsi varud langenud 70 000 tonnini, mis on ajalooliselt väga madal tase. See peaks edaspidi hindu toetama.

Nikli hind tõusis nädala jooksul 0,3 protsenti, 14 374 dollarini tonnist. Pärast septembris saavutatud tippe on nikkel odavnenud umbes 20 protsenti.

Foto: Äripäev

Pallaadium tõusis järjekordse rekordini

Pallaadium tõusis aga järjekordse rekordini ning ületas 1800 dollari taseme, vahendab Reuters.

Pallaadiumi hind tõusis nädalaga kokku 3,6 protsenti ja unts maksab juba 1834 dollarit. Vahepeal kauples väärismetall ka 1841 dollaril, mis on kõigi aegade rekord.

“Jällegi on asi selles, et pallaadiumist on puudu ning autotööstuse nõudlus on tugev, mida pakkumine ei suuda rahuldada,” ütles Commerzbanki analüütik Eugen Weinberg.

Pallaadiumit kasutatakse autode heitgaasisüsteemides. Tänavu on pallaadium kallinenud 45 protsenti. Plaatina odavnes nädalaga aga 2,4 protsenti, 890 dollarini untsist.

Vaatamata kaubanduspingete teravnemisele odavnes kuld nädalaga 1,1 protsenti, 1455 dollarini untsist. “Kuld on jätkuvalt tugeva surve all. 1450 dollari taseme hoidmine on väga tähtis. Kui aktsiaturgude tõus jätkub, siis on tõenäoline, et kuld satub veelgi suurema surve alla,” ütles Weinberg.

Foto: Äripäev

Teistest metallidest kallines alumiinium 1,6 protsenti ja tonn maksis neljapäeva õhtuks 1761 dollarit. Tina kallines 0,02 protsenti, 16 405 dollarini tonnist. Tsingi hind tõusis 0,2 protsenti, 2300 dollarini tonnist.

Naftafutuurid langesid

Naftafutuurid langesid sellel nädalal veidi, sest USA naftavarud kasvasid ning president Donald Trump allkirjastas seaduse, mis toetab Hongkongi protestijaid. See võib kaubanduskõnelusi keerulisemaks muuta.

Brenti toornafta odavnes nädala lõikes kokku 0,3 protsenti ja WTI kaotas 0,6 protsenti. Kummagi barrel maksab vastavalt 63,6 ja 57,9 dollarit.

USA naftavarud kasvasid juba viiendat nädalat järjest ning Ühendriikide päevane naftatootmine tõusis 12,9 miljoni barrelini, selgub Energia Informatsiooni Administratsiooni andmetest. Trumpi allkirjastatud seaduse kohaselt hakatakse Hongkongi eristaatust kaubanduspartnerina iga-aastaselt üle vaatama. Hiina teatas, et see muudab kahe riigi vahelisi suhteid kehvemaks.

Lisaks sellele arvavad analüütikud, et OPECi detsembris toimuval kohtumisel ei otsustata tootmiskärpeid suurendada. Tõsi küll, samas oodatakse tootmiskärbete pikendamist kolme kuu võrra.

Rotterdami 95 bensiini hind tõusis nädalaga 2,1 protsenti, 623 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 0,2 protsendi võrra ning kerge kütteõli lisas 0,1 protsenti.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077