Autor: Mait Kraun • 22. veebruar 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Börs: vasehinnad tipus; kaubanduslepe kergitas metalle

Vasehinnad tõusid seitsme kuu tippu
Foto: Pixabay
Nädala börsiuudised: vasehinnad tõusid seitsme kuu tippu; rauamaak püsib kõrgel tasemel; kaubandusleppega seotud optimism kergitas metalle; BHP suutis kasumi pea kahekordistada; nafta hinnatõus jätkub.

• Vase hind tõusis seitsme kuu tippu ning läbis ka tehniliselt tähtsa vastupanu punkti. Investorid loodavad, et USA ja Hiina jõuavad kaubandusleppeni, mis pani metalli kallinema. Hoogu lisas juurde asjaolu, et Londoni metallibörsi varud langesid madalaima tasemeni alates 2005. aastast.

• Kaubandusleppega seotud optimism aitas kõigil tööstusmetallidel kallineda. Näiteks nikkel tõusis üle 7 protsendi ja alumiinium lisas 4 protsenti.

• Rauamaagi hind püsib kõrgel ja pakkumisega on seotud mitmeid probleeme, aga hoiatatakse, et nõudlus on kesine ja hinnatõus ei pruugi enam kaua kesta.

Vase hind seitsme kuu tipus

Vasehinnad tõusid reedel kõrgeima tasemeni alates juulist, sest varud vähenesid ning investorid panustavad sellele, et USA ja Hiina sõlmivad kaubandusleppe, vahendab Reuters.

Kaubandusleppega seotud optimism on viimasel ajal kasvanud, sest USA ja Hiina läbirääkijad kauplevad praegu detailide üle ning kaubandussõda soovitakse lõpetada.

“Vask saab palju tuge kaubanduskõnelustest. Kui lepe sõlmitakse, siis ei oleks ime, kui vask tõuseb uuesti 7000 dollarini tonnist,” ütles konsultatsioonifirma T-Commodity partner Gianclaudio Torlizzi.

Vase hind on tõusnud 6400 dollari tasemest kõrgemale, mis on tehniliselt tähtis tase. Viimase kuue kuu kauplemisvahemikust on punane metall nüüd välja murdnud, ütles Torlizzi.

“Kui see ka täna kinnitatakse ja hind sulgub 6400 dollari tasemest kõrgemal, siis viitab see vase uue tõusutsükli algusele,” nentis ta.

Vase hind on nädalaga tõusnud 5,4 protsenti, 6465 dollarini tonnist. Hindadele pakkus tuge ka asjaolu, et Londoni metallibörsi varud langesid päevaga poole võrra, 39 800 tonnini, mis on madalaim tase alates 2005. aasta augustist.

Novembris oli rafineeritud vase turg 52 000 tonniga defitsiidis. Oktoobris oli ülejääk 1000 tonni, selgub Copper Study Groupi andmetest.

Rauamaagi hinnad püsivad kõrgel

Rauamaagi hinnad püsivad kõrgel, sest turg muretseb pakkumise pärast. Samas toimus see nädal esimene nädalane langus selle aasta jooksul, sest nõudluse väljavaade püsib nõrk, vahendab Reuters.

Hiina kõige aktiivsem maikuu rauamaagi futuur maksab Daliani toorainete börsil praegu 92,05 dollarit tonnist. Nädalaga langes futuuri hind 3 protsenti.

“Vaatamata sellele, et Brasiilias on tootmine häiritud, ei ole Hiina terasetootjad tahtnud oma varusid täiendada,” teatas ANZ Research.

Rauamaagile on viimastel nädalatel tuge pakkunud Brumadinho tammi purunemine Brasiilias, mis nõudis ka palju inimelusid. Nüüd on Brasiilia regulaatorid reegleid karmistamas ning see häirib tootmist, mis on hinnatõusule hoogu andnud.

Kaubandusleppega seotud optimism ning nõrk dollar aitasid lisaks vasele ka teistel tööstusmetallidel tublisti kallineda. Tsingi hind tõusis 3,6 protsenti ja tina lisas 2,5 protsenti. Kummagi tonn maksis nädala lõpuks vastavalt 2689 ja 21 443 dollarit.

Alumiiniumi hind tõusis 4,1 protsenti ja tonn maksis reedeks 1915 dollarit. Nikkel kallines lausa 7,1 protsenti, 13 041 dollarini tonnist.

Väärismetallide hulgas tõusis kulla hind 0,9 protsenti ja hõbe kallines 1,5 protsenti. Kummagi unts maksis nädala lõpuks vastavalt 1323 ja 15,83 dollarit. Plaatina ja pallaadium tõusid 5,2 ja 5,6 protsenti. Kummagi untsihind oli nädala lõpuks vastavalt 826 ja 1488 dollarit.

Kusjuures pallaadium tõusis värske kõigi aegade rekordini ja ületas vahepeal 1500 dollari taseme. Väärismetallist on suur puudus, sest autotootjatel on seda emissioonidega seotud reeglite karmistamise tõttu rohkem vaja.

BHP suutis kasumi pea kahekordistada

Kaevandusfirma BHP Group suutis 2018. aasta teisel poolaastal kasvatada kasumit 87 protsendi võrra, sest rahavoog kaevandustest ja naftaväljadelt oli tugev, vahendab MarketWatch.

Turuväärtuselt maailma suurim kaevandusfirma teenis juulist kuni detsembrini puhaskasumit 3,76 miljardit dollarit. Eelmise aasta samal ajal oli kasum 2,02 miljardit dollarit. Ühekordsed kulud vähendasid kasumit 2 miljardi dollari võrra, peamiselt olid need tingitud maksumuudatustest.

Ettevõte jättis dividendi samaks – kokku makstakse aktsionäridele aktsia kohta 0,55 dollarit. Jaanuari lõpus tegi BHP aktsionäridele erakorralise 1,02dollarise dividendimakse, sest ettevõte müüs oma kildanaftaäri 10 miljardi dollari eest BP-le.

Nafta hind tõusis, kütusehinnad kallinevad

Naftafutuurid kallinesid neljapäeval juba seitsmendat päeva järjest, sest on ilmnemas märgid, et ülemaailmne pakkumine ei pruugi kujuneda nii suureks kui kardetakse, vahendab MarketWatch.

Seitse päeva järjest on kallinenud WTI toornafta, Brent tegi eile väikse languse. Mõlemad tõusid nädala teises pooles kolme kuu kõrgeima tasemeni. See pani ka kütusehinnad kallinema.

“Nafta hind tõuseb ja tõenäoliselt on vähemalt osaliselt põhjuseks dollari taandumine,“ ütles Informa Economicsi toorainete analüütik Marshall Steeves. ICE dollariindeks langes eile 0,2 protsenti ja on täna odavnenud 0,1 protsenti.

Naftat on toetanud ka „kaks pakkumist mõjutavat sündmust,“ ütles DailyFX analüütik Peter Hanks. Väidetavalt kaalub Nigeeria president Muhammadu Buhari naftatootmise vähendamist, mille eesmärk on hindu turgutada. Lisaks sellele teatas naftatootja Saudi Aramco, et sulgeb ajutiselt Yanbu rafineerimistehase, millest käib igapäevaselt läbi 400 000 barrelit naftat.

Brenti toornafta kallines nädalaga 4,5 protsenti, 67,36 dollarini barrelist. WTI lisas 5,2 protsenti ja barrel maksab 57,2 dollarit.

95 bensiini hind tõusis 3 protsenti, 571 dollarini tonnist. Diislikütus kallines 2,8 protsenti ja tonni eest tuleb välja käia 630,5 dollarit. Kerge kütteõli hind lisas 3,8 protsenti, 621 dollarini tonnist.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077