9. oktoober 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Alumiiniumi hinnalangus survestab Alcoa kasumit

Autor: Andras Kralla
Nädala börsiuudised: Goldman vähendas nikli, tsingi ja plii hinnaprognoosi; alumiiniumi hinnalangus survestab Alcoa kasumit; Glencore pani tsingi hinna hüppeliselt kasvama; nafta hinnatõus võib kujuneda ajutiseks.

Goldman vähendas nikli, tsingi ja plii hinnaprognoosi

Goldman Sachs vähendas neljapäeval 2016. aasta hinnaprognoose nii nikli, tsingi kui ka plii puhul üle 20 protsendi. Peamiselt mainis pank, et tööstusmetallide taastumist aeglustab jätkuv Hiina nõudluse jahenemine.

„Hiina metallide ja kaevandussaaduste nõudlus püsib kõrgete võlatasemete ja suurte varude tõttu surve all. Sellele aitab kaasa ka tugevnev dollar,“ kirjutas USA mõjukas investeerimispank oma teates.

Nii nikli kui ka tsingi puhul vähendas Goldman prognoosi 29 protsendi võrra. Nikkel jõuab 2016. aastal 14 500 dollarini tonnist ja tsink 2383 dollarini tonnist. Plii hinnaprognoosi vähendati 21 protsendi võrra 2083 dollarini tonnist.

Hiina madal nõudlus, suurenev konkurents nikli tootmisel ja jüaani odavnemine on kõik faktorid, mis võivad nikli hinda edaspidi survestada, ütles Goldman.Vaatamata prognooside vähenemisele ootab investeerimispank järgmisel aastal tööstusmetallidele siiski märkimisväärset hinnatõusu. Praegu on tsingi tonnihind 1693 dollarit – nädalaga kallines tsink 0,23 protsenti. Nikkel odavnes aga 2,2 protsenti ja tonn maksab 10 170 dollarit. Tina tonnihind kallines 3,4 protsenti 16 050 dollarini.

Sellel nädalal on vase hinda stabiliseerinud tootmise kokkutõmbamine ja pakkumise vähenemine. Eelmisel nädalal teatati mitme kaevanduse tootmismahtude vähendamisest nii Tšiilis kui ka Peruus. Vase hind kallines nädalaga 0,5 protsenti 5187 dollarini tonnist.

Alumiiniumi hinnalangus survestab Alcoa kasumit

Alcoa teatas oodatust nõrgemad kvartalitulemused. Peamiselt survestas tulemusi alumiiniumi ja teiste toorainete hinnalangus, samuti ebasoodsad valuutakursid.

„Kõige suuremad väljakutsed olid seotud toorainete hindadega, mis olid tugeva surve all. Samuti toimusid valuutakursside suured kõikumised,“ ütles Alcoa tegevjuht Klaus Kleinfeld Reutersile.

Alcoa kolmanda kvartali käive kukkus 21 protsendi võrra 5,6 miljardi dollarini. Kolmanda kvartali puhaskasum vähenes 44 miljoni dollarini. Eelmise aasta samal ajal oli kasum 149 miljonit dollarit.

Septembri lõpus kukkus Londoni metallibörs kuue aasta madalaima tasemeni. Aastaga on tööstusmetallide hinnad kukkunud ligi 20 protsenti.

Alumiiniumi tonnihind püsis 1577 dollari juures.

Glencore pani tsingi hinna hüppeliselt kasvama

Reedel teatas Šveitsi kaevandushiid Glencore, et vähendab tsingi tootmist 500 000 tonni võrra, mis on umbes 4 protsenti terve maailma pakkumisest. Ettevõte loodab sellega võidelda madalate hindade vastu.

Tsingi hinnad on alates maist kukkunud 30 protsenti viie aasta madalaima tasemeni. Uudiste järel tõusid hinnad kiiresti 6 protsenti. Viimasel ajal on teatatud ka vase tootmise vähendamisest – need sündmused võivad viidata, et metallihinnad on jõudmas tsükli põhja, ütlevad analüütikud.

Glencore ütles, et praeguste tsingi hindade juures on odavam jätta metall maa sisse kui seda kaevandada.

Nafta hinnatõus võib olla ajutine

Nafta hinna tõus on lühiajaline ja see pole midagi muud kui surnud kassi põrge, hoiatavad eksperdid.

Brenti toornafta hind tõusis nädalaga 5,6 protsenti ja WTI toornafta lisas 4,9 protsenti. Kumbki maksis neljapäeva õhtuks 51,79 ja 48,2 dollarit barrelist.  Praegune tõus on tekitanud investorites lootuse, et nafta hind taastub.

„Ma ei tahaks küll kellegi pidu ära rikkuda, kuid olen pessimistlik. Kui WTI hind peakski ületama 50 dollari piiri, püsib see seal väga lühikest aega. Usun, et see kukub peagi tagasi alla 40 dollari,“ ütles CEF Holdingsi tegevjuht Warren Gilman CNBC-le. „Meil on turul endiselt liiga suur pakkumine.“

Gilman pole ainuke pessimist. Nafta ja gaasi ekspert Malcolm Graham-Wood hoiatas, et nafta hinna ralli ei saa tõeks, sest värsked andmed turu kohta näitavad mustemat pilti.

OPEC koguneb detsembris

Naftat eksportivate riikide organisatsioon (OPEC) ei pruugi detsembri kohtumisel tootmist vähendada vaatamata liikmesriigi Venezuela palvele. Venezuela teenib enamiku oma rahast nafta ekspordist. OPEC tahab praeguse tootmise (30 mln barrelit päevas) juures kaitsta oma turuosa.

„Ma ei usu, et OPEC detsembris oma strateegiat muudab,“ ütles Gilman.

Teisalt – PIRA Energy Group, kes ennustas aasta tagasi, et nafta hind hakkab langema, teatas, et järgmise aasta lõpuks kerkib nafta hind 70 dollarini barrelist, 2017. aastaks peaks hind kerkima aga juba 75 dollarini. 

Autor: Nädal börsil

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077