15. mai 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vase hind võib oodatust varem taastuda

Tööstuse börsiülevaate 20. nädala peamised teemad: Nädala börsiuudised: vase hind võib taastuda oodatust varem; nafta hinnatõusul piir ees; elektritootjad kergitavad maagaasi hinda; kulla hind hakkas halbade uudiste ajendil tõusma

Vase hind võib taastuda oodatust varemVase hinnad taastuvad oodatust kiiremini, sest nõudlus ületab kahe aasta jooksul pakkumise, ütles Rio Tinto.

Ettevõtte sõnul arvati eelnevalt, et nõudlus võiks pakkumist ületada järgneva 3-4 aasta jooksul, kuid nüüd on nende arvates olukord muutunud.

Rio Tinto vasetootmise juht ja Rahvusvahelise Vaseühenduse esimees Jean-Sebastien Jacques ütles, et tööstuses tehtud otsus madala hinna tõttu tootmist aeglustada võib tähendada isegi seda, et turg jõuab tasakaalu juba selle aasta jooksul.

„Arvati, et tööstuses on ka tulevikus ülepakkumine, aga häiritud turud ning vasetootjate poolt tehtud otsused aeglustada mitmete projektide arendamist on viinud meid situatsiooni, kus turud võivad tasakaalu saavutada juba selleks aastaks,“ ütles ta Financial Timesile antud intervjuus.

„Kui te oleksite minu käest sama küsimust küsinud detsembris, oleksin ma nõus olnud, et pöördumine toimub 3-4 aasta jooksul. Praegu räägiks ma pigem 18-24 kuust,“ lisas ta.

Vase tonnihind jõudis eelmisel nädalal viie kuu kõrgeima tasemeni – 6479 dollarini tonnist. Metall tõusis aprilli lõpus ja mai alguses üheksa päeva järjest. Sellest ajast on vase hind langenud alla ühe protsendi ja jäänud praktiliselt samale tasemele. Jaanuaris saavutatud põhjast on hinnad tõusnud veidi üle 20 protsendi.

Samas tasub nentida, et mitmete analüütikute sõnul on tööstustoorainete viimaste kuude hinnatõus ajutine ning turustruktuur märkimisväärselt siiski paranenud ei ole.

Nafta hinnatõusul piir ees

USA toornafta hind kukkus neljapäeval alla 60 dollari barrelist. Naftaturul on jätkuvalt ülepakkumine ning kardetakse, et naftatootjad jätkavad tootmise suurendamist. Brent toornafta püsib 66 dollari juures barrelist.

„Üleüldine turupakkumise situatsioon ei ole märkimisväärselt muutunud. Seega kui WTI tõuseb üle 60 dollari, siis hakkavad turuosalised müüma,“ ütles Lido Isle Advisors president Jason Rotman.

„61-62 dollari piirkond on tehniliselt väga tähtis piirkond, mida see nädal ületada ei suudetud,“ lisas Rotman. Tema sõnul on järgmine hinnasiht 56-57 dollari juures. Neljapäeva õhtuse seisuga maksab WTI toornafta 59,7 dollarit barrelist. Brent toornafta maksab aga 66,59 dollarit barrelist.

Enamus analüütikuid arvavad, et praegustelt hinnatasemetelt kõrgemale liikudes hakkavad tootjad uuesti mahtusid suurendama, mis mõjub hindadele omakorda survestavalt. Kui nafta hind ei hakka märkimisväärselt tõusma, püsivad ka bensiinihinnad madalal.

Elektritootjad kergitavad maagaasi hinda

Maagaasi hind tõusis aga kõrgeimale tasemele alates jaanuarist. Nõudlus maavara järele on suurenenud just elektritootjate poolt, kes asendavad kivisüsi maagaasiga.

USA Energia ja Informatsiooni Amet (EIA) teatas, et kivisöe kasutamine elektritootmises väheneb 4,3 protsendi võrra. Seda põhjusel, et mitmed ettevõtted pole suutnud keskkonnanõudeid täita. Seega tuleb tootmise vähenemine kompenseerida maagaasist elektrit tootvatel üksustel. See suurendab nõudlust maagaasi vastu ning tõstab hindasid.

Samuti teatas EIA neljapäeval, et maagaasi pakkumise kasv oli eelmisel nädalal oodatust väiksem. Maagaasi hind tõusis nädalaga 10,2 protsenti ning ühe Briti soojusühiku (293 kw/h) hind on 3,01 dollarit.

Teistest tööstustoorainetest kukkus plii spothind langes nädalaga 3,54 protsenti ja tonn maksab Londoni metallibörsil 2039 dollarit. Tsingi spothind kukkus 1,16 protsenti ja neljapäeva õhtuks maksis tonn 2377 dollarit.

Tina spothind odavnes 0,43 protsenti ja tonn tina maksab 15950 dollarit.

Alumiiniumi spothind langes 2,89 protsenti ja tonn maksab 1860 dollarit.

Nikli spothind kukkus 2,6 protsenti ning tonni eest tuleb välja käia 14040 dollarit. Nii Londoni metallibörsil kui ka Shanghai futuuride börsil suurenes turgude inventuur ja pakkumine kasvas, mis mõjus ka hindadele survestavalt.

Kulla hind tõusis nädalaga 3,3 protsenti ning jõudis 1221 dollarini untsist, mis on kolme kuu kõrgeim tase. USAst tulid oodatust halvemad jaemüügi andmed ning võlakirjaturgude volatiilsus kasvas – need faktorid panid ka kulla hinna tõusma.

Hõbeda hind tõusis 7,5 protsendi võrra ja unts maksab 17,51 dollarit.

Autor: Nädal börsil

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077