11. märts 2015
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Tööstusettevõtjatel püsib kõrge ekspordiambitsioon

Swedbanki ettevõtete panganduse juhi Heiki Raadiku kinnitusel näitab värske tööstusettevõtete uuring, et vaatamata nõrgale välisnõudlusele on töösturite ekspordiambitsioon jätkuvalt kõrge.

Käivet plaanib kasvatada 64% ning kasumlikkuse paranemisse usub 44% küsitletud tööstusettevõtetest. Samal ajal pärsib pea poolte ettevõtete arengut tööjõupuudus – eelkõige on puudus väljaõppega spetsialistidest.

Uuringu kohaselt plaanib tänavu käivet kasvatada kaks kolmandikku ettevõtetest, oodates käibekasvuks keskmiselt 3%. Aasta varem oodati kasvuks 5,2% ning tegelik tulemus oli Statistikaameti andmetel 4,2% (lühiaja statistika baasil).

Swedbanki ettevõtete panganduse juht Heiki Raadik avaldas heameelt, et Eesti töösturite ekspordiambitsioon on vaatamata nõrgale välisnõudlusele jätkuvalt kõrge. „Ekspordi osakaalu kasvu plaanib 35% ettevõtetest ning eksportöörid on suunanud pilgud uutele turgudele,“ selgitas Raadik. Raadiku sõnul on tähelepanuväärne asjaolu, et Skandinaavia kõrval sihib iga neljas tööstusettevõte Saksamaa turgu.

Uusi investeeringuid plaanib teha 91% ettevõtetest. „Näeme, et keskmine investeeringute maht on kasvamas – 30% küsitletud ettevõtetest kavatseb investeerida üle poole miljoni euro,“ sõnas Raadik. Pea pooled neist, kes plaanivad investeeringuid, kavatsevad investeeringute abil tõsta efektiivsust ning trend viitab sellele, et lihtsam töö on asendumas masinatega. Efektiivsusele suunatud investeeringute kõrval on tugevamalt fookusse tõusnud ka investeeringud tootearendusse. Kui 2013. aastal plaanis tootearendusse investeerida 8% ettevõtetest, siis sel aastal on protsent tõusnud juba 16-ni. „Massilist investeerimist hoiab tagasi ebakindel välisnõudlus, samal ajal näevad ettevõtjad, et finantseerimise kättesaadavus investeeringute tegemisel probleemiks ei ole,“ selgitas Raadik.

Ligi pooled ettevõtjatest väidavad, et nende arengut takistab tööjõupuudus. Raadiku sõnul napib tööstuses enim insenere, seadmete operaatoreid ja projektijuhte. „Lihtsamaid töid tehakse järjest enam masinate abil ning võime prognoosida lihttööjõu osakaalu vähenemist töötlevas tööstuses,“ selgitas Raadik. Samal ajal näitavad tulemused, et palgakasv tööstuse sektoris on aeglustumas. Kui 2014. aastal planeeriti palkade kasvuks keskmiselt 4,6%, siis sel aastal plaanitakse palgafondi suurendada keskmiselt vaid 3,9%.

Swedbank uuris ligi 300 Eesti tööstusettevõtte hinnanguid käibe ja tootmismahtude, tööjõu ning investeerimisplaanide osas. Küsitletud ettevõtete kogukäive on ca 6,3 miljardit eurot. Uuring hõlmas nii rasketööstuse, ehitusmaterjalide tööstuse, toiduainetööstuse, puidutööstuse kui muu töötleva tööstuse ettevõtteid.

Uuringu tulemustega saab lähemalt tutvuda Swedbanki ettevõtte infoportaalis https://www.swedbank.ee/business/infoportal/portal/sectors/industrial?id=20150311094414780.

Autor: Swedbanki tööstusblogi

Jaga lugu
Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077