6. detsember 2011
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Maailma tööstussektori ülevaade: USA näitab tugevust!

Oktoobris näitas maailma töötlev tööstus pärast seitsmekuulist langust esimesi positiivseid arenguid. Kahjuks olid novembrikuu numbrid aga taas nõrgad ning trendi muutusest veel rääkida ei saa. Arengud olid negatiivsed Euroalas, Hiinas, Indias ja Jaapanis. Teisalt näitasid olukorra paranemise märke Brasiilia, Venemaa ja maailma suurim tööstusvedur USA.

Globaalne üldindeks, mis kajastab hinnanguliselt 86% maailma tööstusest, langes eelneva kuu 49,9 protsendi tasemelt 0,3 protsendi võrra, jõudes 49,6 protsendini (50 protsendi piir eristab langust ja kasvu). Tootmismaht langes neljandat kuud järjest. Samuti oli languses nii uute tellimuste üldarv kui ka eksporttellimuste arv. USA, India, Kanada, Türgi, Lõuna-Aafrika Vabariik ja Venemaa olid ainsad riigid, kus uute tellimuste arv kasvas. Neist enim tähelepanu väärib tõus USAs, kus uute tellimuste arv suurenes viimase seitsme kuu kiireimas tempos. Tööstussektori tööhõive kasv aeglustus, jäädes Euroalal ning arenevatel turgudel ligikaudu  varasemale tasemele ning kasvades vähesel määral USA-s ja Jaapanis. Positiivse aspektina saab esile tõsta tootjate sisendite hinnad, mis olid pärast 2009. aasta juulit esimest korda languses.

Euroala tööstussektori langus novembris jätkus. Langustempo kiirenes nii tootmismahu kui ka uute tellimuste osas. Negatiivsed meeleolud majanduses ning finantsturgude ebakindlus suurendasid tootjate ettevaatlikkust uute tööliste palkamise ning varude suurendamise osas. Esimest korda kahe ja poole aasta jooksul oli täheldatav tööhõive vähenemine.

USA tööstussektorist seevastu saab rääkida hoopis positiivsemates nootides. Indeksi üldväärtus kasvas 1,9 protsendi võrra, jõudes 52,8 protsendini. Uued tellimused kasvasid veelgi kiiremas tempos, suurenedes oktoobriga võrreldes 4,3 protsendi võrra. Nii toodangu müügihind kui ka toormaterjalide hind olid jätkuvalt languses. Seejuures müügihinna langus aeglustus ning toormaterjalide hinna langus kiirenes, olles tootja seisukohalt väga positiivne areng.

 

 

Lõuna Ameerika suurim tööstusriik, Brasiilia, jätkas novembris küll langust, kuid indeksi üldväärtus kasvas, näidates langustrendi potentsiaalset pöördumist. Tootmismahu indeks tegi suurima ühekuulise tõusu alates 2009. aasta maist ning jõudis ligikaudu 50 protsendi piirini. Väljavaated 2012. aastaks on viimastel kuudel oluliselt paranenud.

India tööstussektor oli novembris languses. Selle põhjuseks on eelkõige sisemaise nõudluse vähenemine. Vastupidiselt ülejäänud maailmale, on Indias ka inflatsioonisurve jätkuvalt kõrge. See omakorda tähendab, et India keskpank peab jätkama väga konservatiivset rahapoliitikat, pidurdades sellega ka majanduse üldist arengut.

Hiina tööstussektori langus oli novembrikuu halvimaks üllatuseks. Üldindeksi väärtus langes 32 kuu madalaimale tasemele ehk 47,7 protsendini. Tootmismaht langes esimest korda viimase nelja kuu jooksul. Uute tellimuste üldarv vähenes, kuid eksporttellimused jätkasid kasvu. Nii toodangu müügihinnad kui ka toormaterjalide ostuhinnad olid languses. Hinnalangus võimaldab Pekingil hakata lõdvendama rahapoliitikat ning esimesed märgid sellest on juba ka ilmnenud.

Oktoobri positiivset arengut ei suutnud jätkata ka Jaapan, kus tööstussektor libises novembris taas langusesse. Nii tootmismaht kui ka uued tellimused olid languses. Nõrk nõudlus on tingitud Jeeni jätkuvast tugevusest (muudab Jaapani kaubad muu maailma jaoks kallimaks), Hiina tööstussektori langusest ning osaliselt ka Tai üleujutustest, mis on põhjustanud häireid tarneahelas. Positiivse poole pealt jätkus tööstussektori tööhõive kasv ning seda kiireimas tempos alates märtsist.

Venemaa tööstussektori üldindeks jõudis viimase kaheksa kuu kõrgeimale tasemele. Positiivse muutuse peamiseks põhjuseks on uute tellimuste arvu kasv. Märkimisväärse asjaoluna tõusid eksporttellimused kiireimas tempos alates 2008. aasta märtsist. Tootjate sisendhinnad jäid eelneva kuuga võrreldes muutumatuks, samas kui müügihindu suudeti tõsta.

Novembri ülevaate kokkuvõttena võib öelda, et globaalne pilt on suhteliselt segane. Jah, võttes arvesse maailma majanduses toimuvat, ei ole segane pilt tööstussektoris vist küll kellegi jaoks üllatus. Samas, segane pilt viitab sellele, et mitmed olulised tööstuspiirkonnad on näitamas ka kasvu. Ning see on ju ometi hea, kas pole?

India ja Hiina tööstuse indeks.
Jaapani ja Venemaa indeks.

Autor: Civitta Eesti turutrendide blogi

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077