Autor: Maidu Harjak • 14. mai 2024

Konkurentsiraport: masina ja metallitööstus kaotas aastaga käibest üle kümne protsendi

Kuigi sektori käive on viimasel neljal kvartalil langenud, on käibe vähenemise kiirus siiski aeglustunud ja on lootust, et majanduslangus hakkab saavutama põhja, selgub värskest Äripäeva infopanga masina- ja metallitööstuse kvartaliraportist.
Masina- ja metallitööstus on meie suurim ekspordisektor.
Foto: Toomas Kelt

Käesoleva aasta I kvartali seisuga tegutses sektoris 445 ettevõtet, kelle viimase nelja kvartali koonkäive ulatus peaaegu kolme miljardi euroni, aastaga on käive langenud 11,1%. Samas on laevade ja paatide hoolduses käive kasvanud 14,6% ning erimasinate tootmises oli kasv 16%. Kogu sektori viisteist suuremat ettevõtete on küll käibes kaotanud, kuid säilitanud oma turuosa.

Äripäeva infopanga värske masina- ja metallitööstuse kvartaliraporti leiad SIIT.

Sektori tulemusi kommenteerib KPMG äriarendusjuht Maidu Harjak.

Masina- ja metallitööstus on Eesti üks suurimaid tööstusvaldkondi, kus tegutseb 1700 ettevõtet ning selle eksport moodustab kogu töötleva tööstuse ekspordist kolmandiku. Sektori peamisteks väljakutseteks on kohaneda kiiresti muutuva majanduskeskkonnaga, jätkata uuendustegevust ja ressursitõhusust ning säilitada konkurentsivõime rahvusvahelistel turgudel. Oluline on seejuures keskenduda keskkonnasõbralikele tootmisviisidele, et vastata regulatsioonidele ning tagada sektori jätkusuutlikkus ja areng.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077