Autor: Tööstusuudised.ee • 9. veebruar 2023
Eesti iduettevõte kaasas alternatiivsete õlide ja rasvade loomiseks miljon eurot
Puidu- ja põllumajandusjääkidest toiduaineid arendav biotehnoloogia iduettevõte ÄIO kaasas miljon eurot, et asendada toiduainetööstuses kasutatavad ja keskkonda kurnavad õlid jätkusuutlike ja täisväärtuslike alternatiividega.
ÄIO tootmisprotsess tugineb bioinsener Nemailla Bonturi loodud mikroobil, mis muudab saepuru mitte just saiaks, kuid siiski söödavateks rasvadeks ja õlideks.
Foto: Janek Toomikas/ÄIO
Mullu jaanuaris TalTechi bioinseneride Petri-Jaan Lahtvee ja Nemailla Bonturi asutatud ettevõte ÄIO toodab põllumajanduse ja puidutööstuse jääkidest toidulauakõlbulikke rasvu ja õlisid. Ettevõtte eesmärk on muuta seeläbi toiduainetööstus jätkusuutlikumaks ja vähendada loodusressursside raiskamist.