Autor: Katariina Krjutškova • 23. september 2022

Eesti ettevõtted punnivad Venemaal edasi: asi läheb üha jaburamaks

Eesti ettevõtjad jätkavad praegu oma tegevust Venemaal: seni pole riik neile teadet ettevõtte riigistamisest saatnud ning töötajaid pole veel sõtta kutsutud. Kuigi olukord pole kaugeltki enam mõistlik, kavatsevad ettevõtjad hambad ristis naaberriigis vastu pidada.
Metaprinti juht Martti Lemendik väitis, et Venemaa riigijuhid proovivad paanikat ja ärevust ära hoida ning mitte sekkuda inimeste eraellu ning ettevõtlusesse, kui pole tungivat vajadust.
Foto: Liis Treimann

Kergmetalli tootva ettevõtte Metaprinti tootmises Peterburi lähedal on tööl enam kui 50 inimest. Ettevõtte juht Martti Lemendik nentis Äripäevale, et mobilisatsiooniga seotud info on veel liiga värske ja järeldusi on vara teha.

Kuna Metaprinti tehas ei tooda riigikaitseks vajalikku, siis Lemendik enda sõnul natsionaliseerimisohtu ei tunne. Sellest rohkem pelgab ettevõtja oktoobris kehtima hakkavat tollikorra muudatust, mille tõttu ei õnnestu kaubaautodel enam piiri ületada.

Lemendiku sõnul saabus otsus sulgeda Vene kaubateed ootamatult. "Ega siin olukorras midagi mõistlikku ei paista, kõik läheb aina meeleolukamaks," tegi Lemendik kokkuvõtte.

Masina- ja metallitööstuse Hekoteki juht Heiki Einpaul rääkis, et ka nende tütarettevõtte Peterburi kontoris töötab 12 inimest. Pole kuulda olnud, et keegi nendest oleks saanud kutse sõtta ning Einpaul ütles kindlalt, et ega nende töötajatest keegi sõdida ei taha – pigem otsvad kõik viise, kuidas mobilisatsioonist pääseda.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077