Autor: Katariina Krjutškova • 18. august 2022

Väikepruulijad pettusid valitsuses: see on näkku sülitamine

Väikestes õlletootjates tekitab vimma, et uue valitsuse tulekuga on jäänud toppama eelnõu, millega lubati tõsta väikeste õlletootjate õlleaktsiisi piirmäära. Rahandusministeerium soovitab väikeettevõtjatel taotleda teisi soodustusi.
Lehe Pruulikoja juhatuse liige Tanel Nurmeots väitis, et koroona-aastad pole õlletootjate jaoks olnud roosilised.
Foto: Anneli Vihmann

Praegu saab aktsiisisoodustusega toota aastas 1,5 miljonit liitrit õlut. Kui Eesti oleks liitunud Euroopa Liidu direktiiviga, saanuks piiri tõsta kuni 20 miljoni liitrini aastas. Kõrgema maksumäära eelnõud lükkas eelmine valitsus, kuhu kuulusid Keskerakond, Eesti Konservatiivne Rahvaerakond (EKRE) ja Isamaa.

Kui Porto Franco ümber tekkis skandaal ja ametisse astus Kaja Kallase valitsus, otsustati direktiiviga mitte liituda ja eelnõu jäi sahtlisse tolmu koguma.

Kogu selle loo puhul on aga oluline, et väiketootjate huvides lükkas eelnõud toona valitsus, kuhu kuulus EKRE liikmest keskkonnaminister Rain Epler, kes on ühtlasi Pühajõe pruulikoja omanik. Seevastu on aastaid Reformierakonna ridadesse kuulunud A. Le Coqi juht Tarmo Noop, kes alles hiljuti õlletehase juhi kohalt taandus.

Epler ja Noop vannuvad, et kummagi näpud polnud mängus nimetatud eelnõu – ei selle valmimise ega mahavõtmise – juures.

Ministriameti õlletegemise vastu vahetanud Epler ütles: "Kui ma seal klaasist tornides töötasin, hoidsin teadlikult end eemale kõikidest sellistest teemadest. Ma isegi ei tea selle eelnõu käekäigust."

Varem suurtootmist juhtinud Noop rõhutas: "Käsi südamel, ma pole sel eelnõu teemal suhelnud ühegi erakonna liikmega ja mul puudub selle teemaga igasugune seos."

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077