Autor: Toomas Kelt • 7. juuli 2022

Bakterid eraldavad jääkidest metalle

Viisteist aastat tagasi, 2007. aastal, asutati Tartus osaühing BiotaTec (varasema nimega BiotaP). Algselt tegeleti keskkonnauuringutega, kuid 2010. aastal muudeti suunda ja otsustati hakata tegelema metallide kaevandamisega. Tundub kummaline, kuid kaevandusi ja tohutuid maagirikastamisvabrikuid see ei tähenda. Nimelt tegeleb BiotaTec biokaevandamise tehnoloogiatega.
BioteTeci teadusjuht Priit Jõers kontrollib protsessi. Piloottootmise mahud võimaldavad tehnoloogiat üle kanda ka tööstuslikkesse mõõtmetesse.
Foto: Toomas Kelt

Väga lihtsustatult öeldes tähendab biokaevandamine seda, et kasutatakse ära mõnede mikroorganismide elutegevuse protsesse, mille käigus teatud mikroobid muudavad tahketes ühendites olevad metallid vees lahustuvateks. Sealt edasi on metalli eraldamine juba suhteliselt „lihtne“ tegevus. Väga oluline on sealjuures see, et mikroobide abil saab eraldada metalle jääkidest, näiteks maagijääkidest või ka elektroonikajäätmetest. Nii saab neist jääkidest kätte ka metalle, millede järele on väga suur nõudlus – vanaadiumi, skandiumi, neodüümi, praseodüümi ja teisi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077