Autor: Tööstusuudised.ee • 21. veebruar 2020

Alkoholitootjad: järjekordne Läti aktsiisitõus toetab Eesti majandust

Läti valitsuse otsus tõsta märtsist alkoholiaktsiisi aitab kaasa Eesti siseturu taastumisele ning vähendab veelgi kahe riigi vahel piirikaubandust.
Triin Kutsebrg
Foto: Andres Haabu

Läti valitsuse otsus tähendab, et Eesti maksurahu tingimustes väheneb tänane kange alkoholi aktsiisierinevus kahe riigi vahel 2021. aasta märtsiks poole võrra. Kui täna on pooleliitrise kange alkohoolse toote aktsiisierinevus 0,63 eurot, siis järgmisel aastal on see 0,31 eurot ühe 0,5 liitrise ja 40% toote kohta. Õlle osas oleks vahe järgmisel aastal veelgi väiksem – vaid 0,10 eurot pooleliitrise ja 4,5% toote kohta.

„Kange alkohol oli suure aktsiisierinevuse tõttu Läti piirikaubanduse käivitajaks, aga meie Riigikogu möödunud juunis tehtud otsused ja Läti valitsuse nüüdsed otsused aitavad kahe riigi vahel piirikaubandust veel rohkem pidurdada,“ sõnas Alkoholitootjate ja Maaletoojate Liidu (ATML) tegevjuht Triin Kutberg. „Eesti tootjate, jaekaubanduse ja hotelli- ning turismisektori jaoks on see hea uudis,“ lisas ta.

Möödunud aasta viimased kuud näitasid kange alkoholi osas kaubanduse vähenemist lõunapiiril enam kui 50 protsenti. „Iga järgnev aktsiisitõus Lätis aitab kaasa Eesti siseturu taastumisele,“ ütles Kutberg. Eesti siseturu kasvule aitab kaasa ka ehitustööde lõppemine Tallinna sadamapiirkonnas, mis aitab elavdada kaubandust põhjapiiril, lisas ta.

ATML liikmed on AS Liviko, Altia Eesti AS, AS Prike, Pernod Ricard Estonia OÜ, AS Remedia, Estonian Spirit OÜ, MOE OÜ, Tridens AS, Amber Distribution Estonia OÜ, Balmerk OÜ, AS Avallone, AS Coca-Cola HBC Eesti ja Brown-Forman Netherlands B.V.

Enamik ATML liikmeid kuuluvad Eesti kapitalile ja annavad Eestis tööd enam kui 680 inimesele. Ettevõtete 2019. aasta koondkäive oli enam kui 470 miljonit eurot ning need maksavad aastas enam kui 170 miljonit eurot erinevaid riiklikke makse.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077