Autorid: Kristel Härma, Eliisa Matsalu • 20. veebruar 2020

Läbirääkimised Eesti suurima betoonitööstuse sünniks luhtusid

Lasnamäel Punasel tänaval käib Lasbeti tootmine, mille hoonete eest maksti tagasi miljon eurot.
Foto: Liis Treimann
Kaks aastat kestnud läbirääkimised Eesti suurima betoonitööstuse sünniks ei ole kuskile jõudnud ning tagasi kanti ka tehasehoone ostuks makstud miljon eurot.

Teiste seas Jüri Mõisale ja Rasmus Kurmile kuuluv ehitusmaterjalitootja Talot, kes kannab nüüd nime Framm, tahtis osta kaks aastat tagasi betoonehitisi ja nende elemente tootva Lasbet Tootmise. Tänaseks kuulub neile Lasbet Tootmisest vaid vähemusosalus ning neile kanti tagasi ka miljon eurot tootmishoone kinnistute eest. Samal ajal tekkis betoonelementide tootjal suur maksuvõlg ning töötajad saavad palga väidetavalt hilinemisega.

“Ongi üks suur segadus,” ütles Frammi üks omanikke Rasmus Kurm, kes on alates 2018. aastast betoonmaju ja nende elemente tootva Lasbet Tootmise üks vähemusosanikke. Tänaseks oleksid Frammi omanikud tahtnud Lasbet Tootmises aga enamusosalust omada, mille jaoks ka konkurentsiametilt tookord luba saadi.

Frammi suuromanikud Jüri Mõis ja Ramus Kurm on Lasbet Tootmises läbi ettevõtte Teine Omandamise OÜ vähemusosanikud Agu Mölderi kõrval, kes neile algselt osalusi müüa tahtis. Möldrele kuulub üks osa tootmisettevõttest läbi aktsiaseltsi Las­bet, kes Lasbet Tootmisele tootmishoonet rendib.

Lisaks enamusosalusele tahtsid potentsiaalsed uued suuromanikud endale saada ka Lasbeti tehast. Nii oleks neil olnud varasema konkurendi juures nii sõnaõigus kui ka tehase omandus. Seda aga ei juhtunud ning pooled läksid pärast pea kaks aastat kestnud läbirääkimisi tehasehoonete teemal kohtus kompromissile: kinnistute eest tuli Teine Omandamise OÜ-le tagasi kanda kinnistute omandamiseks kantud miljon eurot.

“Me oleme nullis tagasi,“ ütles Kurm, kellel ei ole Lasbet Tootmises endiselt ei häält ega hooneid. “Kuna me ei jõudnud tehinguni, siis jõudsime kompromissini – me lõpetasime selle vaidluse ära.“

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077