Autor: Kristel Härma • 10. veebruar 2020

Eesti idufirma pööras tõukerataste kullapalaviku enda eduks

Comodule'i juht Kristjan Maruste on võtnud ette tuua elektritõukerataste tootmine Hiinast väljapoole.
Foto: Andras Kralla
"Me müüme kullapalaviku ajal labidaid!" selgitab Comodule’i asutaja ja juht Kristjan Maruste, kuidas nad kasvatasid oma käivet eelmisel aastal 4,5 korda, ligi 16 miljoni euroni, ning jõudsid kasumisse.

Elektriliste tõukerataste jagamise buumi ajal teevad nemad tõukerataste tootjatele ja operaatoritele elektroonika, mis sõidukid internetti ühendab. Aprillist hakkavad nad ka ise tootma elektrilisi tõukerattaid.

Maruste sõnul on nad viimastel aastatel käivet kasvatanud üldjuhul kolm korda, aga 2018. aasta viimastel kuudel tirisid tõukeratastele müüdud seadmed nende käivet järsult veelgi rohkem ülespoole. "Eelmine aasta oligi meie jaoks ainult tõukerataste turu teenindamine. Me oleme tänaseks ühendanud ligikaudu 180 000 sõidukit üle maakera. 45 riiki, üle 60 linna. Sealt see tuli," räägib Maruste. Tema sõnul oleksid nad saanud sellest buumist veelgi rohkem osa saada, kui neil oleks olnud elektroonika tootmiseks oma tehas. Tehase jõudsid nad avada eelmise aasta novembris.

Kuna mobiilsus ehk linnas liikumine on muutunud viimase kahe aastaga riskikapitali lemmikteemaks, liigub sinna valdkonda palju raha ning see areneb kiiresti. Seetõttu võib Maruste sõnul selles valdkonnas hakata iga hetk toimuma midagi, kus on nende tehnoloogia äärmiselt vajalik. Maruste tõdeb, et pikka strateegiat neil ei ole: nad vaatavad globaalseid trende ja pakuvad nendega sobituvaid tooteid. Nii on nad tegutsenud viis aastat.

"Proovime olla hästi paindlikud ja kõigeks valmis. See oli ka põhjus, miks me oma tehase ehitasime. Me ei suutnud oma tarnijatega nii kiiresti reageerida ja eks me olime ise ka natuke kobad. Aga me oleme nüüd veel paremini valmis mingiks uueks pauguks, mis võiks kuskil juhtuda.“

Comodule sai tänavu Eesti start-up-auhindade jagamisel aasta kiireima käibe kasvataja ja aasta riistvarafirma tunnustuse.

Kristjan Maruste esineb 13. veebruaril Äripäeva Gaselli Kongressil.

Comodule'i asutasid koos Kristjan Marustega Heigo Varik ja Teet Praks.

Buumiaasta viis Comodule’i aasta lõikes ka raamatupidamislikult kasumisse. Maruste märgib, et ühel hetkel viskasid nad nalja, et nad on ainuke kasumis mikromobiilsusettevõte väljaspool Hiinat. "Suurema raha selles elektritõukeratta jagamismaanias on saanud endale ilmselt kõik Hiina elektritõukerattatootjad. Aga kõik operaatorid on kahjumis - neisse on pandud sadu miljoneid sisse ja kõik kaotavad raha.“

Kuidas nad idufirmana juba kasumisse jõudsid? Maruste toob võrdluseks kullakaevajate ja labidamüüjate analoogia. "Kui on kullapalavik, kaevab osa kulda ja teised müüvad labidaid. Tihti on nii, et kui sa lõpuks kullasoonele pihta saad, saad sa jube jõukaks, aga kui sa soonele pihta ei saa, on kõik katki. Labidaid on igaühel vaja, vahet pole, kas saad soonele pihta või mitte,“ rääkis ta. Nii läheb neil tema sõnul hästi ka siis, kui nende kümnest kliendist on väga edukad kaks.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077