Autor: Tööstusuudised.ee • 7. veebruar 2020

Uurimistoetuste jaotus teadusvaldkondade vahel läheb muutmisele

TAN otsustas muuta uurimistoetuste jaotust teadusvaldkondade vahel
Foto: Valitsus
Teadus- ja arendusnõukogu (TAN) andis selle nädala kolmapäeval toimunud kohtumisel soovitusi teaduse, arendustegevuse, innovatsiooni ja ettevõtluse arengukava (TAIE) koostajatele ning otsustas muuta Eesti Teadusagentuuri uurimistoetuste jaotust teadusvaldkondade vahel.

Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning haridus- ja teadusministeerium andsid ülevaate TAIE 2021–2035 arengukava koostamise hetkeseisust, teatas valituse pressiteenistus. TAIE käsitleb teadus- ja arendustegevust, innovatsiooni ning ettevõtlust ühises strateegilises raamistikus, et luua nende valdkondade vahel senisega võrreldes rohkem sünergiat. Arengukava prioriteediks on teadus- ja arendustegevuse ühiskondliku ja majandusliku mõju suurendamine ning tootlikkuse kasvatamine nii lühikeses kui ka pikas perspektiivis.

Kuna majanduskasvu olulisimaks eestvedajaks on teadus- ja arendustegevusel põhinev innovatsioon, on sihiks toetada ettevõtluse teadmusmahukaks muutumist. „On oluline, et erasektori teadus- ja arendustegevuse maht kasvaks märkimisväärselt,“ ütles peaminister Jüri Ratas. „Tuleb mõelda selle peale, kuidas saaksime seda tegevust veelgi soodustada ja ettevõtjaid ja teadlasi motiveerida.“

Arengukava koostamist jätkatakse lähtudes TAN-i ettepanekutest ja juba märtsis on kavas saata see partneritele kooskõlastamiseks.

TAN-i Istungil jätkus arutelu ka Eesti Teadusagentuuri uurimistoetuste valdkondliku jaotuse üle. Teatavasti on Eestis konkurentsipõhiste uurimistoetuste jagamisel tekkinud olukord, et toetuste valdkondlikus jaotuses domineerivad ülekaalukalt loodusteadused.

Iistungiks valmistas haridus- ja teadusministeerium ette ülevaate kogu teadus- ja arendustegevuse rahastamise valdkondlikust jaotusest, kust selgub, et muud meetmed kompenseerivad märgatavalt tehnikateaduste, põllumajandusteaduste ja arstiteaduste tagasihoidlikumat rahastust uurimistoetustest. Ettevõtete teadusinvesteeringud koonduvad samuti pigem tehnika ja tehnoloogia valdkonda. Teaduse mitmekesisuse eesmärki silmas pidades otsustati rakendada edaspidi algoritmile tuginevat valdkondlikku jaotust, mille tulemusena toimuvad eeldatavalt mõõdukad muutused, mis soosivad kõrgetasemelise teaduse arengut kõigis teadusvaldkondades. Tulevikus jälgib teadus- ja arendusnõukogu hoolega, kas muutustega liigutakse oodatud tasakaalu suunas ning vajadusel tullakse teema juurde tagasi.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077