Autor: Priit Pokk • 1. veebruar 2020

Leedukad üllatasid majanduskasvuga

Kui majanduskasv oli kiirem kui oodatud, siis samuti kasvas töötuse määr.
Foto: Meeli Küttim
Leedu majandus kasvas eelmisel aastal 3,9 protsenti, kirjutab Leedu rahvusringhääling LRT. Seda on märkimisväärselt rohkem kui analüütikud ootasid.

Majanduskasvu vedasid nii riigi tööstus kui teenustesektor. "Tööstustoodang kasvas, oli rohkem reisijate- kui kaubavedu," ütles Leedu statistikaameti juht Jūratė Petrauskienė LRT-le. "Põllumajandus ronis august välja ning lisas viiendiku võrra rohkem väärtust kui aasta varem."

Analüütikud ootasid selgelt väiksemat kasvu, märkis ökonomist Romas Lazutka Vilniuse ülikoolist. Ta tõi välja, et Euroopa Komisjon ennustas 2,7 protsendilist kasvu, rahandusministeerium 2,6 protsenti ning SEB pank 1,9 protsenti.

Lazutka lisas, et samas on paradoksaalne, et töötus kasvas, seda 2,3 protsendi võrra. Töötuse määr on seega 6,3 protsenti.

Ökonomist Vaidas Navickas tõi välja, et kasvav töötus on kontrastiks tööandjate väljaütlemistega, et neil on tööjõupuudus. Põhjus võib tema sõnul peituda selles, et üha rohkem kasvab välistööjõu osakaal. Keskmine palk kasvas Leedus 11,6 protsenti ning oli 1296 eurot ehk kättesaaduna 822 eurot. Mediaanpalk oli paberil 1007 eurot ehk kätte 665 eurot.

Palga statistikat näidatakse sedaviisi, kuna alates eelmise aasta algusest muutus Leedus palga arvestamise metoodika: maksude maksmine töötaja ja tööandja vahel konsolideeriti ning sotsiaalkindlustuse maksed liikusid tööandjalt üle töötajale. Seetõttu pidid tööandjad aasta alguses korrutama inimeste palgad läbi koefitsiendiga 1,289 ning seeläbi justkui tõusis brutopalkade nominaalne number märkimisväärselt.

Leedu SKP oli 48,3 miljardit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077