Autor: Kristel Härma • 27. detsember 2019

Õlletootja Sori Brewing laiendab tootmist

Eestis tootes põrkud ootamatu ja tohutu bürokraatiaga, kuid siin tegutsemisel on palju eeliseid, leiab Eestis õlut tootev soomlane Pyry Hurula.
Sori Brewingu kaasasutaja Pyry Hurula sõnul tuntakse Eesti riiki hästi, kuid nende Soome taust ei huvita väga kedagi. Soomest Eestisse tootma tulles tekitas see tema sõnul Soomes palju kära.
Foto: Markus Lehto

Viis aastat Eestis tegutsenud pruulikoja Sori Brewing kaasasutaja Pyry Hurula sõnul tasub neil enda toodangut eksportida kui Eesti õlut. Kui nad ütlevad, et nad on tegelikult pärit Soomest, ei huvita see kedagi, rääkis Hurula Äripäevale Helsingis start-up'ide ja investorite festivalil Slush. Sori pruulikoda on kaasanud investoritelt raha ning plaanis on investeerida Tallinna tehase laiendamisesse 2-3 miljonit eurot.

Hurula loodab, et Eesti joogi- ja toidutööstus liigub suurema koostöö poole, nagu toimib tehnoloogiavaldkonnas, et ka sealt sünniks maailmakuulsaid edulugusid. "See on siiski väike riik ja inimesed peavad tegutsema koos, et jõuda maailma ja teha teoks järgmine Skype’i laadne edulugu. Tehnoloogia valdkonnas on Eesti ettevõtted juba seal, aga toidu ja alkoholi vallas tuleb sellega veel tegeleda."

Järgneb intervjuu Pyry Hurulaga:
Kuidas teil Eestis läheb?

Me oleme olnud Tallinnas Ülemistel viis aastat. See on kasvav piirkond ja ka meil on plaan kasvada. Nüüd on meil valitsuse toetus – 500 000 eurot PRIA toetust pruulikoja laiendamiseks. Me laieneme kõige tõenäolisemalt Ülemistel, aga vaatame ka teisi piirkondi.

Praeguseks ekspordime me peaaegu 20 riiki. Eestis oleme olnud juba peaaegu kuus aastat ja ma ise elasin seal aasta. Praegu elan ma ise Helsingis.

Kuidas te tunnete Eesti pruulikodade turul konkurentsi?

Muidugi on palju imelisi pruulikodasid, aga ma ei tunne, et me võistleme üksteisega, sest on palju seaduseid ja asju, mida me peame väiketootjatena koos muutma. Muidugi on alati suuremate pruulikodade poolt surve. Nende jaoks on see teine maailm: kui nad investeerivad, investeerivad nad 10 miljonit. Kui meie investeerime, on see 1 või 2 miljonit ja teeme väga erinevaid asju. Me tahame teha teiste pruulikodadega rohkem koostööd kui lihtsalt võistelda üksteisega.

Miks te olete just Eestis?

Ausalt öeldes oli see päris alguses lihtsalt idee. Meil ei olnud sidemeid, millega alustada, aga meile hakkas see mõte üha rohkem meeldima. Sellest oli siin Soomes päris palju kära, et näed need tüübid kolivad Soomest Eestisse äri ajama. Aga see on hea riik, kus olla. Me tunneme, et kuna me oleme naaberriigid, on raske neid eristada. Ainult väike keeleerinevus on.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077