Autorid: Piret Reiljan, Jaroslav Tavgen • 2. detsember 2019

Eesti külas toodab veini rublamiljardär

Peterburi rikaste edetabelisse kuuluv Mashkyur Gasimov lubab väiksele Võhu Veini tootmisele helget tulevikku.
Foto: Erakogu
Lääne-Virumaal Vinni vallas asuvas Võhu külas aastakümneid veine ja muid napse tootnud AS Võhu Vein maadleb viimasel ajal võlgadega, kuid ettevõtte aktsionär, Peterburi rikaste edetabelisse kuuluv Mashkyur Gasimov peab võlgu tühiseks, temal on ettevõttega suured plaanid.

„Minu vara väärtus ulatub 40–50 miljoni euroni. Kas mõistate, milline on sellise inimese jaoks võlgnevus summas 50 000? Ameerika trükib dollareid ja nende võlg on triljonites, kuid neid ei kritiseeri keegi. See on normaalne nähtus. Me maksame võla tagasi,“ räägib Gasimov Võhu Veini viimaste kuude pidevast kaaslasest – maksuvõlast. Gasimov on värvika taustaga Aserbaidžaanist pärit ärimees, kes elab Peterburis ja on Venemaa kodanik.

Ta on rajanud joogitootmise kontserni Vilash, kuhu sisuliselt kuulub ka Võhu Vein, tootmised on grupil veel Venemaal ja Hispaanias. Delovoi Peterburgi koostatavas Peterburi rublamiljardäride tänavuses pingereas platseerus Gasimov 203. kohale 3 miljardi rublaga (ligi 43 miljonit eurot). Äripäeva koostatavas Eesti Rikaste TOPis saanuks ta oma varaga 74. koha Jaanus Otsa järel.

Alates tänavu maikuust on Võhu Veini maksuvõlg kõikunud 30 000 ja 70 000 euro vahel, ettevõte on figureerinud inkassofirma võlglaste listis, tema omakapital on negatiivne ja aastaid on teenitud kahjumit. Samas, nagu öeldud, on Gasimovi Vilashi kontsernil lisaks Eesti külakesele tehased Venemaal ja Hispaanias. Kontsernil on ka oma veiniistandused Aserbaidžaanis ja Hispaanias. Kokku valmistab Vilash üle 300 toote, vahuveinidest konjakini, ja müüb neid Euroopa riikidest USA ja Hiinani.

Gasimovil on ka Võhu Veiniga suured plaanid. „Minu plaan on lähema kolme aasta jooksul muuta Võhu Vein number üks veinitehaseks Baltikumis. Ostsime selleks uued Itaalia seadmed, masinad inimeste transportimiseks, remontisime ruume,“ sõnab Gasimov. Vestlusest temaga õhkub uhkustunnet ja ta kutsub üles rõõmu tundma, et ta on ühe Eesti tehase surnuist üles äratanud.

„Keegi ei teadnud varem Võhu Veinist, aga nüüd müüakse tema tooteid näiteks USAs ja Venemaa kaubanduskettides,“ ütleb ta. Võhu Veini tootmine pole Gasimovi sõnul sugugi väga väike. Perspektiivi näeb ta mahlade tootmises, samuti Peterburi läheduses. Plaanis on hakata Võhus villima sissetoodud veini. Positiivne trend on Gasimovi sõnul ka siidrimüügi kasv Venemaal ja mujal.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077