Autor: Jaanus Vogelberg • 29. november 2019

Tuhast tõusnud Silmet alustas suuremahulist koostööd autotootjatega

Silmetil on Sillamäel üks kõige kaasaegsema sisseseadega analüütikalabor Euroopas.
Foto: Veiko Tõkman
Silmeti juhatuse liikme Raivo Vasnu sõnul on mullu kasumit kolmekordistanud firma võtnud ette suuremahulise koostöö autotootjatega ning lootusi pannakse ka metalli maailmaturuhindade tõusule.

Eesti edukate ettevõtete edetabelis TOP 100 esikümnesse jõudnud Silmeti toodetud oksiide saab rakendada katalüsaatorites, mida kasutatakse autode heitgaaside ohtlikest ainetest puhastamisel. "Teeb õhu puhtaks, mis tagant summutist tuleb," rääkis Raivo Vasnu Äripäevale.

Tema sõnul on tegu pika vinnaga investeeringuga – tootjatega on läbirääkimised edukalt peetud, aga iga uue tootmisliini käivitamisel tuleb läbida vastav sertifitseerimine. Teadupärast on viimastel aastatel autotootjaid tabanud nn heitmeskandaalid. "Autotööstuses ei taha keegi tagasikutsumisi, nii et rõhk on kvaliteedil," ütles Vasnu.

Ta tõdes, et muldmetallide tootjate elu on raskeks teinud maailmaturu hindade langus. "Sel aastal majanduskeskkond ei soosi. Metallihinnad on maas – põhja kätte saanud, edaspidi saab ainult ilusamaks minna," rääkis Vasnu. Seda on tema sõnul näha ka klientide poolelt, kes püüavad just praegu allkirjastada võimalikult pikaajalisi fikseeritud hinnaga lepinguid.

Miks hinnad siis nii palju langenud on? Vasnu sõnul on põhjuseid mitu. Ühena võib märkida lennukitootjate probleeme. "Meie materjalid, näiteks tantaal, lähevad neile. Nüüd aga on eralennukite ehitamine jälle jalad alla saanud. Selle pealt võib loota, et äkki läheb ilusamaks. Ots otsaga tuleme siiski kokku," ütles Vasnu.

Silmet on sarnaselt paljude tööstusettevõtetega kimpus ka kvalifitseeritud tööjõu leidmisega. Osa ettevõtte loodud uusi töökohti on sestap tulnud mehitada teiste inimestega Silmeti seest. "Võtame teistest osakondadest ja õpetame ümber. Kuulutusega tänava pealt leida pole lihtne," tõdes Vasnu.

Tema sõnul ei nõua paljud Silmeti töökohad otseselt väga kõrget kvalifkatsiooni, küll aga distsiplineeritud töösse suhtumist. "Vaatasime Eesti Energia koondatute poole, aga sealt praktiliselt ei tule kedagi. Üks asi on inimeste vanus, teine töökogemus. Polegi nii keeruline valdkond, aga osa meie tootmist nõuab kindlat kätt, rahulikku meelt ja suhteliselt palju paigal istumist – näiteks elektronkiireahjude operaatorid," märkis ta.

NPM Silmet OÜ

Asutatud 1997

Töötleb haruldasi muldmetalle

Omanik Magnequench Neo Powders PTE

Käive mullu 65,7 mln eurot, sellega käibe TOPis 127. kohal. Käive kasvas aastaga 28%.

Ärikasum mullu 14,4 mln eurot, sellega kasumi TOPis 31. kohal. Kasum kasvas aastaga 231%.

Rentaablus mullu 21,9%, sellega rentaabluse TOPis 31. kohal. Varade tootlikkus mullu 21,5%, sellega 21. kohal.

Töötajaid tänavu III kv 426, mullu 435

Hiljaaegu kajastati maailma meedias ka skandaalset olukorda Kongos, kus koobaltit kaevandavad lapsorjad. Vasnu möönis, et nende äris on see karm teema. Just praegu on tema sõnul ka Silmetis rahvusvaheline auditimeeskond, kes kontrollib Silmeti vastavust ausa tooraine kasutamise põhimõtetega.

"Konfliktitsoonidest me toorainet ei võta – see on ka klientide nõue. Peame iga viimase kui grammi puhul ära tõestama, et selle abil ei ole toetatud mitteformaalseid relvaorganisatsioone. Praegu käiakse kogu meie toodangu bilanss läbi," rääkis Vasnu. Tema sõnul siin riske võtta ei saa. Silmet varustab ka elektroonikatööstust, kes on musta tooraine suhtes kehtestanud nulltolerantsi.

Kasum kolmekordistus

Silmet tegeleb haruldaste metallide ja muldmetallide tootmisega. Ettevõtte tooted on kasutusel olmeelektroonikas, transpordis, tervishoius ja paljudes teistes valdkondades.

Mullu kasvatas Silmet käivet 14,5 miljoni euro võrra, 65,7 miljonini, mida vedas tantaali ja nioobiumi tootmise tõus ja turuhindade kerkimine esimesel poolaastal. Olulisemate turgudena tuuakse majandusaasta aruandes välja USA, Tai, Suurbritannia ja Hiina.

Kasumi suutis Silmet lausa kolmekordistada – mullu oli see 14,2 miljonit eurot, 2017. aastal 4,6 miljonit. Äripäeva Infopanga andmetel ületas ettevõte tänavu esimeses kvartalis mullust käivet, teises ja kolmandas kvartalis jäi aga 2018. aasta tulemustele veidi alla.

Ettevõte taastus mullu lõplikult ka 2015. suurest tulekahjust hüdrometallurgia tootmisüksuses, mis hävitas ühe tootmishoone täielikult. Nii kasvas haruldaste metallide tootmismaht aastaga 52 protsenti, müügitulu aga 61 protsenti.

Mullu viidi efektiivsuse nimel läbi ka koondamisi – töötajate arv vähenes aasta võrdluses 466-lt 435-le, selle arvel tõsteti aga töötajate palka.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077