Autor: Tööstusuudised.ee • 5. november 2019

Utilitas avas kolmanda biokütusel töötava koostootmisjaama

Energiakontsern Utilitas avas täna Mustamäel uue koostootmisjaama, kuhu ettevõte investeeris 48 miljonit eurot. Tegu on Utilitase kolmanda rohelisel kütusel töötava elektri ja soojuse koostootmisjaamaga Tallinnas.
Utilitase uus koostootmisjaam
Foto: Kaarel Langemets

Jaamast saab soojust ligi 20 000 kodumajapidamist ning elektrivõimsus katab ligi 40 000 kaugküttega leibkonna elektrivajaduse. Uues jaamas toodetakse elektrit ja soojust puiduhakkest, mis on valmistatud Eesti puidu- ja metsatööstuse jääkidest, teatas ettevõte.

„Eesti vajab suuri investeeringuid, et vähendada CO2 jalajälge ning samas pakkuda tarbijatele efektiivsel moel toodetud soojus- ja elektrienergiat. Utilitase uus koostootmisjaam on järjekordne märk taastuvenergia võidukäigust ning annab oma panuse energia varustuskindlusesse igas olukorras,“ ütles majandus- ja taristuminister Taavi Aas.

„Tänu uues jaamas kasutatavale taastuvkütusele jääb energiatootmises õhku paiskamata suur hulk, 130 000 tonni CO2 ning jaam aitab vähendada Eesti heitemäära. Lisaks on koostootmisjaam oluline samm Eesti varustuskindluse ja energiajulgeoleku huvides. Jaam on tulevikus kogu Mustamäe tootmiskompleksi põhielektriallikas ning aitab vähendada sõltuvust fossiilsetest importkütustest,“ seletas Utilitase kontserni juht Priit Koit.

Koit lisas, et koostootmine on tõhusaim viis soojuse ja elektri tootmiseks, kuna tänu jaama kõrgele kasutegurile ei köeta mitte õhku, vaid kogu energia läheb soojus- ja elektrivõrku.

„Utilitase kolmas koostootmisjaam on oluline objekt soojuse varustuskindluse tagamisel Tallinnas, kuna see töötab vajadusel iseseisva saarena – võimalike elektrikatkestuste ajal suudab jaam tööd jätkata ning linnaelanikke küttega varustada,“ tõi jaama olulisuse välja Tallinna abilinnapea Kalle Klandorf.

Utilitase Mustamäe koostootmisjaama elektrivõimsus on 10 MW ja soojuslik võimsus kuni 47 MW. Jaama tehnoloogilise osa projekteeris ja paigaldas Austria ettevõte URBAS Maschinenfabrik ning jaama auruturbiin valmis Saksamaal MANi tehases. Üldehitustööde peatöövõtja oli AS Maru Ehitus.

2013. aastal alustatud investeerimisprojekti kogumaksumus on 48 miljonit eurot. Projekti finantseeris SEB poolt juhitud rahvusvaheline pankade sündikaat.

Utilitas investeerib 2019. aastal energia tootmise efektiivsuse ja keskkonnasäästlikkuse tagamisse, sealhulgas soojusvõrkude korrastamisse ja ehitamisse 40 miljonit eurot.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077