Autor: Tööstusuudised.ee • 21. oktoober 2019

Selgus aasta töösturi konkursi esiviisik

Aasta töösturi žürii valis 14 kandidaadi hulgast välja esiviisiku. Aasta tööstur 2019 selgub 20. novembril toimuval konverentsil Tööstuse Äriplaan 2019.
Kes pälvib Aasta Tööstur 2019 tiitli?
Foto: Pixabay

Konkursi žürii koosseisus Jukka Patrikainen (ABB), Kaupo Reede (MKM), Tanel Rebane (EAS), Heiki Einpaul (Hekotek), Mait Palts (kaubandus-tööstuskoda) ja Igor Rõtov (Äripäev) selgitas 11. oktoobril hääletuse teel 14 aasta töösturi kandidaadi seast esiviisiku, kelle hulgast saavad peagi oma lemmiku valida ka Tööstusuudised.ee lugejad.

Lugejate hääled liidetakse žürii häältega ja kõige rohkem punkte kogunud kandidaat pärjatakse aasta töösturi tiitliga, mis antakse välja 20. novembril Tööstuse äriplaani konverentsil.

Tööstusuudised.ee avalikustab nüüd aasta töösturi esiviisiku ja põhjendused.

Konkurssi korraldavad Äripäeva, Töööstusuudised.ee ja ABB Eesti.

Aasta töösturi kandidaatide TOP5 (tähestikulises järjekorras):

1. Arno Kütt, Cleveron

Arno Kütt
Foto: Andras Kralla

Arno Kütt on mees, kelle mõtteviis, visioon ja tegutsemistahe on Viljandis kui tõeliselt värske tuuleiil tänases majanduselus. Alles selle aasta aprillis teatas Cleveron, et käivitab koostöös Eesti Ettevõtluskõrgkooliga Mainor Cleveroni Akadeemia, mille eesmärk on pakkuda Viljandis eraldi rakenduskõrgharidust. Cleveron hakkabki omanimelise akadeemia kaudu rahastama robootikatarkvara arenduse õppekava tudengite õppekulusid, majutust ja toitlustust ning maksab ka üliõpilastele stipendiumi.

Cleveron paistab silma ka tootearendusega. Alles augustis tutvustas ettevõte uut toidurobotit, mis hakkab pakkide asemel hoiustama toidukaupu.

Veelgi enam, juunis avaldas Cleveron, et alustab koostööd Tšiilis baseeruva Falabella Retailiga. Kaubamajade kett kuulub Falabella Gruppi, mis on suuruselt kolmas ettevõtte kogu Ladina-Ameerikas. Arno Küti kandidatuuri toetavad ka muljetavaldavad majandustulemused.

Esitaja: Eesti Masinatööstuse Liit

Cleveroni majandustulemused:

2016
2017
2018
Käive 3,3 mln eurot11, mln eurot47,6 mln eurot
Ärikasum -201 502 eurot 783 450 eurot7,6 mln eurot

2. Ruth Oltjer, Chemi-Pharm

Ruth Oltjer
Foto: Liis Treimann

Chemi-Pharm avas 2019. aastal uue tehase, mille loomisel kasutati Eestis uuenduslikke tehnoloogiaid. Ettevõte osales üle-euroopalises väiketehaste robotiseerimise pilootprojektis, mille käigus valmis tehasest 3D-mudel. See võimaldas tootmist digitaalselt planeerida ning seeläbi jälgida kogu tootmist algusest lõpuni. Samuti tõi see välja võimalikud probleemkohad enne reaalses elus ilmnemist.

Ruthi käe all on 1997. aastal impordiga alustanud ettevõtte kasvanud edukaks tootmisettevõtteks, mis kaasab teadust ja teadlasi üle terve maailma. Tänane tootmine on kõrge potentsiaaliga ning võimaldab jätta kõrge kvalifikatsiooniga töökohti Eestisse. Ettevõttes töötab 49 inimest.

Tänassilma loodud tehas on pilootprojekt, mille põhjal loodab Chemi-Pharm avada teisigi tehaseid ka teistes riikides. Lisaks uuenduslikele projekteerimislahendustele ollakse keskendunud tööstus 4.0 juurutamisele, mis tähendab tootmise ja IT-valdkonna täielikku integreerimist. Koos TalTechi teadlastega õpetatakse välja ka mobiilseid laoroboteid, mille eesmärgiks on lõpuks 100% robotite iseseisvus tootmises.

Esitaja: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Chemi-Pharmi majandustulemused:

2016
2017
2018
Käive 4,95 mln eurot5,5 mln eurot6 mln eurot
Ärikasum 1,14 mln eurot285 390 eurot485 676 eurot

3. Urmo Sisask, HY Tech Comp

Urmo Sisask
Foto: Tööstusuudised.ee

Urmo Sisaski juhtimisel on HY Tech Comp´ist (endise nimega Hyrles OÜ) saanud digitaliseerimise teerajaja, kes annab oma kogemusi ja teadmisi lahkelt edasi ka teistele ettevõtetele. Sisask on digitaliseerimiskogemusi käinud jagamas nii konverentsidel kui rääkinud sellest ka ajakirjanduses.

Urmo Sisaskist on kujunenud tööstussektori arvamusliider, kelle energia ja eestvedamine on ka sektori senisest nähtavamaks muutnud.

HY Tech Comp pidas juunis sarikapidu ja teatas, et laiendab senist tehasehoonet 2000 ruutmeetri võrra. "Olemasolev tootmis- ja kontoripind on jäänud kitsaks ja takistab ettevõtte edasist arengut. Selleks et tagada edaspidi jätkusuutlik kasv, oli vaja teha ka otsus laienduse osas," selgitas Urmo Sisask juunis Tööstusuudistele.

Esitaja: Eesti Masinatööstuse Liit

HY Tech Compi majandustulemused:

2016
2017
2018
Käive 5 mln eurot5,6 mln eurot Info puudub
Ärikasum 140 000 eurot-40 278 eurot Info puudub

4. Mihkel Tammo, Estanc

Mihkel Tammo
Foto: Tööstusuudised.ee

Mihkel Tammo on juht, kes on kolme ja poole aastaga pööranud Estanci kultuuris täiesti uue lehekülje. Mihkel otsib võimalusi kogemuste ja ressursi jagamiseks ning koostööks. See on sidusgruppide vaheline koostöö, mis on viidud uuele ja teadlikumale tasemele.

Väärtuspõhine personali valimine ja uuendamine tähendab nii tellijate kui tootmispartnerite jaoks uut ja palju kõrgematel väärtustel põhinevat koostööd. See kõik on protsess, mis vajab teravat visioonitunnetust ja julgust ning energiat elluviimisel.

Mihkel on koos oma meeskonnaga suutnud ettevõtet kiiresti kasvatada - kui möödunud aastal oli ettevõtte müügitulu enam kui 18 miljonit eurot, siis juba tänavu kerkib müügitulu 30 miljoni euroni. Ettevõte liigub praegu ka vastavalt prognoosidele.

Tema juhtimisel on arendatud ka rahvusvahelist koostööd. On märkimisväärne, et Estancil on allhankepartnereid nii Hiinas, Hollandis, Soomes kui Leedus. See kõik on saavutatud viimase 12 kuuga.

Mihklit võib nimetada ka jätkusuutlikkuse eestkõnelejaks tööstussektoris. Ta on juba kolm aastat selle olulisusest rääkinud ja selle nimel ka tegutsenud. Keskkond ja jätkusuutlikkus on trend, millest peab avalikkust rohkem teavitama.

Esitaja(d): T-Tammer ja Thorsteel

Estanci majandustulemused:

2016
2017
2018
Käive 17,7 mln eurot17,7 mln eurot18,7 mln eurot
Ärikasum 1,1 mln eurot 647 126 eurot1,4 mln eurot

5. Juhan Viise, Aru Grupp

Juhan Viise
Foto: Meelis Meilbaum/Virumaa Teataja

Juhan Viise on väikesest saeveskist Lääne-Virumaal Aru Grupist kasvatanud suure rahvusvahelise puidutööstusettevõtte, mis toodab uksi, aknaid, treppe ja erinevaid detaile. Tegu on valdkonna ühe suurima ettevõttega Baltikumis, mis annab tööd 174 inimesele ja mille toodangust suur osa läheb ekspordiks.

Ta on juht, kes on järjepidevalt panustanud kohalikku haridusse ja regiooni võimalustesse, pakkudes kõrge kvalifikatsiooniga töökohti. Tunnetades, et aina enam napib inimesi, kes tuleksid toime kiiresti areneva tehnoloogiaga, sündis idee panustada haridusse ja tekitada noortes huvi insener-tehnoloogiliste erialade vastu. Selle tulemusel käivitasid Kadrina Keskkool ja Aru Grupp 2005. aastal ärijuhtimise ja tehnoloogia aluste valikaine. Tänaseks on selles koolis välja arendatud reaal-tehniline õppesuund ja selle toetuseks on ellu kutsutud ka arvutijoonestusvõistlus CADrina, millest on saanud iga-aastane traditsioon.

Juhan on eeskujuks kõigile ettevõtjatele, kes tunnevad muret Eesti noorte ning reaalainete populaarsuse pärast, sest lisaks valdkonna muredest rääkimisele on võetud ette kindlad sammud insenertehnilisse tööjõu puuduse lahendamiseks. Juhani lähenemine ei aita ühte ettevõtet Kadrinas, vaid on andnud juba 10 aastat Kadrina Keskkooli õpilastele võimaluse tutvuda reaalainete maailmaga ja teha teadlikumaid karjäärivalikuid.

Esitaja: Eesti Kaubandus-Tööstuskoda

Aru Grupi majandustulemused:

2016
2017
2018
Käive 9,8 mln eurot11,9 mln eurot11,6 mln eurot
Ärikasum 725 599 eurot932 320 eurot423 381 eurot
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077