Autor: Tööstusuudised.ee • 14. oktoober 2019

Viljavedu kolib raudteele

Operaili juhatuse esimehe Raul Toomsalu sõnul on ettevõttel õnnestunud maanteevedudele korralikult konkurentsi pakkuda.
Foto: Operail
Rekordiline teraviljasaak tõi sel aastal esmakordselt viljaveod maanteelt raudteele – Operail vedas rööbastel kahe kuuga enam kui 600 kaubaauto jagu söödavilja nii Sillamäe kui ka Muuga sadamasse. Järgmisel aastal planeerib ettevõte vedada kõrghooajal kuni 300 konteinerit nädalas.

Statistikaameti värske saagiuuringu andmetel saadi koristatud pinnalt kokku enam kui 1,56 miljonit tonni teravilja, mis on Eesti kõigi aegade suurim teraviljasaak. Maaeluministeeriumi prognoosi kohaselt võib saagikoristuse lõpuks koristatud saada 99% teraviljapinnast ja kogusaagiks kujuneda 1,59 miljonit tonni, mida oleks 3% rohkem kui 2015. aastal, mis on senine rekordaasta, vahendab Statistikaamet oma blogis.

„Rekordiline teravilja kogus tekitas olukorra, kus viljakoormaga autod seisid kilomeetrite pikkustes järjekordades sadamate laadimisplatsidel. Oleme sel aastal edukalt konkurentsi pakkunud maanteevedudele ning toonud esimese kahe tegutsemiskuuga enam kui 600 kaubaauto jagu vilja raudteele,“ ütles Operaili juhatuse esimees Raul Toomsalu. „Järgmisel aastal plaanime pea sama palju vedada ühe nädalaga ning kokku viie kuuga loodame mööda raudteed sadamatesse toimetada enam kui 10 000 kaubaauto jagu teravilja.“

Operail on viimasel ajal arendanud uue teenusena multimodaalseid kaubavedusid ning toonud turule mitmeid uusi riigisiseseid liine. Operaili konteinerveod teenindavad nii Sillamäe kui ka Muuga sadamaid ning esimese tegutsemisaasta jooksul transporditi raudteel enam kui 5600 kaubaauto jagu kaupu. „Täna veame konteineritega ekspordiks nii Tartu linna, selle ümbruse kui ka laiemalt Kagu-Eesti ettevõtete toodangut,“ selgitas Toomsalu.

Konteinerites leiab Operaili rongides tee sadamatesse nii saematerjal, killustik, puitpelletid, turvas kui ka viimati uue teenusena lisandunud söödavili. „Loodame järk-järgult rööbastele tuua uusi kaubagruppe ning rohkem toodangut, et säästa looduskeskkonda ja suurendada ohutust meie maanteedel,“ kommenteeris Operaili juht.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077