• 01.10.19, 14:16
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine

TalTech ja Kulinaaria said mobiilsete robotite testimiseks teadustoetuse

Tallinna Tehnikaülikool ja suurim kodumaine valmistoitude tootja Kulinaaria alustavad aasta lõpus mobiilsete robotite testimist Kulinaaria tootmises. Tallinna Tehnikaülikooli ja Kulinaaria ühine teadusprojekt sai ühena kümnest EL-i 250 000 euro suuruse uurimistoetuse tootmisprotsesside logistika parandamiseks.
Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste väljatöötatud Kulinaaria tootmislogistika virtuaalne kaksik koos füüsilise katsestendiga
  • Tallinna Tehnikaülikooli teadlaste väljatöötatud Kulinaaria tootmislogistika virtuaalne kaksik koos füüsilise katsestendiga Foto: Kalev Lilleorg
„Pool aastat kestnud Kulinaaria tootmisprotsesside analüüsist selgus, et sealses logistikas on mõistlik kasutada mobiilseid roboteid nii tooraine vastuvõtul, transpordil tootmisesse kui ka valmistoodete transpordil lattu. Novembris alustame katseid mobiilsete robotitega Kulinaaria tootmishoones, et testida reaalsetes tingimustes robotite ühilduvust olemasolevate protsesside ja süsteemidega. Tallinna Tehnikaülikooli ja Kulinaaria koostöö on ehe näide, kuidas teadus ja praktiline ettevõtlus teineteist toetavad ja arengus edasi viivad,“ selgitas TalTechi mehaanika ja tööstustehnika instituudi direktor professor Kristo Karjust.
„Kavandame Kulinaariale tulevikutehast ja otsime selleks koos TalTechiga parimaid nutika tootmise võimalusi.
Ehitame praegu uut tootmishoonet, millega tootmiskompleksi pindala kahekordistub 8000 ruutmeetrini. Niivõrd suures tootmises on tõhus transport äärmiselt oluline, et toodete teekond oleks läbimõeldud ja optimaalne, kuid samal ajal ka keskkonna- ja töötajasõbralik. Pilootprojekti soovitud efektiivsuse korral võtab Kulinaaria mobiilsed robotid kasutusele ka järgmisel aastal valmivas tootmishoones,“ ütles Kulinaaria juhataja Andres Heinver.
TalTech ja Kulinaaria osalesid Euroopa Liidu tootmislogistika projektis L4MS, kus ülikoolid koostöös kohalike ettevõtetega esitasid oma unikaalse ja nutika idee logistika parandamiseks tootmisettevõtetes. Teadusprojekti eesmärk on analüüsida ja luua nutikaid automatiseeritud lahendusi tootmise logistika korraldamiseks.
Kodumaisel kapitalil põhinev Kulinaaria OÜ on Eesti juhtiv toidutööstusettevõte, mille brändiportfelli kuuluvad kaubamärgid Selveri Köök, Gurmee Catering ja Van Kook. Kulinaaria OÜ on Selver AS-i tütarettevõte, kuuludes börsiettevõtte Tallinna Kaubamaja kontserni. Kulinaaria OÜ annab tööd 300 inimesele ja selle 2018. aasta müügitulu oli 20 miljonit eurot.

Seotud lood

  • ST
Sisuturundus
  • 10.02.25, 16:56
Elektriautod versus hübriidid: kas hinnavahe on kadumas? Opel tõi turule üllatava lahenduse
Kui seni on elektriautod olnud märgatavalt kallimad kui hübriidajamiga sõidukid, siis Opel seab uue standardi, tuues turule uue Frontera, kus nende kahe ajamitüübi hinnavahe on minimaalne. Kas see tähendab, et elektriauto valimine on nüüd lihtsam kui kunagi varem?

Hetkel kuum

Liitu uudiskirjaga

Telli uudiskiri ning saad oma postkasti päeva olulisemad uudised.

Tagasi Tööstusuudised esilehele