Autor: Eesti Elektroonikatööstuse Liit • 18. september 2019

Elektroonikatööstus meelitas noored suveks tööle

Eesti Elektroonikatööstuse Liidu juht Arno Kolk
Foto: Eesti Elektroonikatööstuse Liit
Elektroonikatööstuse ettevõtted üle Eesti annavad igal suvel sadadele noortele võimaluse ennast proovile panna ja esimesi töökogemusi omandada. Ka tänavu proovisid noored nii Saaremaal, Järvamaal kui ka Lääne-Virumaal, kuidas käib töö kaasaegses tipptasemel robootikaga elektroonikatehases.

Eesti Elektroonikatööstuse Liidu tegevjuhi Arno Kolgi sõnul pakub tööstusharu noortele arendavat praktikavõimalust väga erinevates valdkondades. “Erinevates elektroonikatööstuse ettevõtetes on võimalus omandada esmaseid praktilisi valdkondlikke kogemusi väga erineva väljaõppega noortel - nii keskkooliõpilastel kui ka tudengitel, kes ülikoolis juba konkreetset eriala õpivad,” rääkis Kolk. “Just järelkasv on see, kes aitab tulevikus arendada Eestis kohapeal nutikaid seadmeid ja maailmamuutvaid lahendusi ning panustada seeläbi Eesti majandusse ja eksporti.”

Praktikavõimalused Saaremaalt Virumaani

Näiteks Tallinna Tehnikakõrgkooli tootmiskorralduse nüüdseks kolmanda kursuse tudeng Anita Mäetalu valis sel aastal juba teist suve järjest oma praktikakohaks Saaremaal asuva ettevõtte Incap, mis toodab tipptasemel robootika abil elektroonikat.

“Praktikast on väga palju kasu ja reaalselt tootmise sees viibida on ikka täitsa teine tunne kui loengutes teooriat kuulata. Saan aimu muuhulgas sellest, mida tähendavad erinevad tõrked tootmises, millest need tulla võivad, kui tõsiselt need mõjutavad tootmisprotsessi ning kuidas ja kui kiiresti probleemidele lahendused leitakse. Mul on võimalus näha, millised on head ja vead tootmisjuhtimise juures ning mis on reaalselt see eriala, mida ma iga päev koolis õpin, mitte ei avasta seda alles siis, kui kool on lõpetatud ja on vaja tööle hakata,” rääkis Mäetalu oma praktikakogemustest.

Mitmeid praktikante võttis suveks tööle ka Koerus tegutsev elektroonikat ja kaableid tootev Fineltec. Ka sealsed praktikandid kiidavad elektroonikaettevõtte poolt pakutavaid töötingimusi ja -korraldust. “Hindan väga seda, et tööaeg on paindlik. Soovisin Finelteci tulla just seetõttu, et olen aastatega aru saanud, et pikkade 12 tunni pikkuste vahetustega töö ei sobi mulle. Kuna õppisin Tervishoiu Kõrgkoolis, siis oli soov erialasele tööle ka natukene vaheldust teisest valdkonnast leida. Siinne töö ei ole vaimselt ega füüsiliselt raske,” rääkis Beatrice Ernest. “Samuti meeldib mulle Finelteci juures abivalmis ja väga sõbralik kollektiiv - pean seda töökoha puhul väga tähtsaks.”

Rakveres nii kaabliköidiseid kui ka elektroonikat tootev Dicro võttis suveks õpilasi tööle teist aastat, otsides tööst huvitatud noori peamiselt oma töötajate laste seast. Ettevõtte meelitas ligi nii neid, kes soovisid suvel töötada kuu aega, kui neid, kes olid valmis pühenduma terve suvevaheaja. Nii näiteks tulid ettevõttesse kätt proovima ja taskuraha teenima Rakvere reaalgümnaasiumis õppivad õed Mariel ja Anete Alavere, kes tegelesid erinevate töödega alates kaablite lõikamisest kuni pistikute paigaldamiseni.

Rakvere ametikoolis teisel kursusel IT-d tudeeriv Vailar Sursu leidis aga sel suvel tee Dicrosse juba teist korda. “Olen saanud proovida kätt erinevate töödega. Sel aastal kontrollin näiteks testimise osakonnas juhtmete lukustamist pistikutesse, et kliendil ei tuleks pärast probleeme,” selgitas Sursu.

Suvetöö aitas vaheaega kasulikult veeta ja end proovile panna

Noored rõõmustasid, et suvetöö elektroonikatööstuses aitas neil suvevaheaega kasulikult veeta. “Siin liigub aeg väga kiiresti tänu meeldivale töökeskkonnale,” jagas oma mõtteid Finelteci praktikant Rasmus Lilletai, kes õpib Koeru Keskkoolis. Sama meelt oli ka Lisette Endi, kes asus nüüd sügisel tagasi Koeru Keskkooli: “Fineltec andis mulle hea töökogemuse ja võimaluse oma aega planeerida. Kui tavaliselt magaksin ma suvel poole päevani, siis nüüd ärkasin hommikul üles, et tööle minna. Loomulikult on töö vahel väsitav, aga igas asjas on alati ka positiivset - näiteks on mul oma taskuraha ja uued kogemused. Tunnen, et see suvi läks igati korda.”

Dicros praktikal olnud neiud pidasid aga suvel töötamise juures oluliseks eeskätt rutiini tekkimist. “Töö õpetab distsipliini. Kui sulle töö eest makstakse, võtad oma töötundide tegemist tõsiselt. See kasvatab kohusetunnet,” leidsid õed. Mulje tööst Dicros oli noortel väga positiivne. “Siinne töökeskkond on väga meeldiv ning inimesed väga sõbralikud,” sõnas Mariel Alavere.

Eesti Elektroonikatööstuse Liit on kaasaegselt nutikas rahvusvaheline võrgustik nii kogenud kodumaiste elektroonikatootjate, alustavate start-upide kui ka rahvusvaheliste elektroonikatootjate jaoks. Liit seob omavahel Eesti erinevaid tööstusalasid ja aitab luua innovatsiooni Eesti elektroonikatööstuses tuleviku elustiili lahenduste loomiseks

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077