Autor: Jaanus Vogelberg • 6. september 2019

Mööblitööstur: elu on selline, et tehingu nimel tehakse kõike

Foto: AFP/Scanpix
Rootsi kroon on sealse keskpanga agressiivse rahapoliitika tõttu juba pikemat aega langustrendis. Äripäevaga rääkinud mitme sektori ettevõtjad möönsid, et nende äritegevust see lihtsamaks ei tee.

Rootsi klientidega lepinguid sõlmides on üks küsimus see, kas arveldamine käib kohalikus valuutas või eurodes. Kalla Mööbel OÜ omanik Robert Pajussaar sõnas, et tema eelistab eurot. "Isegi kui nad suruvad, siis olen ainult eurodes teinud lepingud - Norrad-Rootsid kõik," märkis ta. Eurodes arveldamisel on aga siiski üleval oht, et vastaspool kas ei nõustu tehinguga või üritab hinda ümber rääkida.

Samas ütles Pajussaar, et palju sõltub ka Eesti poole läbirääkimispositsioonist. "Elu on selline, et tehingu nimel tehakse kõike. Kellel viimane häda, teeb ükskõik millise lepingu," ütles ta.

Tema sõnul on Rootsi turul üldiselt kombeks küll pikaajalised lepingud, millele eelneb tihti pikk eeltöö ja enda "sissesöömine". "Kaks aastat käid ja poputad," sõnas ta.

Tallinna külje all Jüris tegutseva mööblifirma Nobe Interiors üks omanikest Jürgen Lamp tunnistas, et pole valuutaküsimusele seni pikemalt mõelnud, kuid see võib tema sõnul nende äris rolli mängida küll. Nobe tavatseb lepinguid sõlmida eurodes. "Kui hakata mõtlema, siis oleme viimasel ajal hinnapäringuid ebaproportsionaalselt palju kaotanud. Võib-olla tõesti oleme kalliks muutunud... krooni nõrgenemise pärast. Peaks jälgima seda," märkis ta.

Loe pikemalt Äripäevast.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077