Autor: Tõnu Tramm • 11. juuni 2019

Hansavest: olge illegaalsete tööjõu vahendajatega ettevaatlikud

Eestis on mitmeid illegaalseid ja poolillegaalseid vahendajaid, kes odavamalt tööjõudu vahendavad. Nendega tasub ettevõtjatel aga olla ettevaatlik, hoiatas Hansavest Tööjõud OÜ tegevjuht Jüri Kulbin hiljuti toimunud konverentsil "Laoseis 2019".
Jüri Kulbin
Foto: Tõnu Tramm

Tööjõupuudus ja illegaalne tööjõud on Eestis täna väga suur probleem, tõdes 13 aastat tegutsenud tööjõurendituru liidri Hansavest Tööjõud OÜ tegevjuht Jüri Kulbin, kelle sõnul on lühiajalise töötamise registris (LTR) välismaalt tulnud töötajate registreerimine viimastel aastatel hüppeliselt kasvanud.

Kui 2016. aastal oli LTR-is registreerunuid vaid 1800 inimest ja 2017. aastal kasvas see 7500 inimeseni, siis 2018. aastal oli neid juba kokku 20 000. Lisaks 6000 töötajat, kellele on antud elamisload, ehk Eestis väljastati 2018. aastal välismaalastele 26 000 ametlikku töötamise alust. Neile lisandub hinnanguliselt ca 3000-4000 illegaalselt töötavat inimest, ehk kokku töötab meil umbes 30 000 välismaalast.

Probleemiks on Kulbini sõnul see, et maksude mittetasumine ei puuduta üksnes illegaalselt töötavaid inimesi, vaid ka nende 20 000 töötaja seas, kes on LTR-is kirjas, on umbes 7000 maksude mõistes kusagile ära kadunud. Ehk tõenäoliselt töötavad nad mustalt. Riigil jääb seega saamata umbes 10 000 töötaja maksud, ehk rahaliselt väljendudes võib tema hinnangul kahju riigieelarvele ulatuda kuni kuue miljoni euroni aastas.

Kulbini sõnul on Eestis mitmeid illegaalseid ja poolillegaalseid vahendajaid, kes odavamalt tööjõudu vahendavad. Nendega tasub ettevõtjatel aga olla ettevaatlik. „Alles eelmisel nädalal oli ühes tootmisettevõttes juhtum, kuhu valiti neli töötajat odavamast firmast. Olidki väga tublid mehed, tegid väga tublit tööd, kuid siis tuli Politsei ja Piirivalveameti kontroll sisse ja mehed olid päevapealt läinud. Nende töötamine polnud korralikult vormistatud ja maksud olid nende pealt maksmata. Siis pöördus ettevõte meie poole abipalvega leida ruttu uued töötajad ja et kõik dokumentatsioon oleks korras ja maksud makstud. Esmapilgul tundunud kokkuhoid muutus hetkega saamata jäänud tuluks.“

Loe pikemalt Äripäeva teemaveebist Logistikauudised.ee.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077