Autor: Äripäev • 3. juuni 2019

Skeleton lõi käed Euroopa liftitootjaga

Skeleton Technologiesi kaasasutaja Oliver Ahlberg (tagaplaanil) ning tegevjuht Taavi Madiberk.
Foto: Andras Kralla
Skeleton Technologies hakkab koos Hispaania ettevõttega lifte energiasäästlikumaks tegema. Süsteem on juba nii mõnelgi pool üle Euroopa kasutusel.

Koostöös Hispaania ettevõttega Epic Power tahetakse liftide energiatarbimist vähendada poole võrra, mis omakorda tähendaks olulist kulude kokkuhoidu, teatas Skeleton.

Eesti ettevõte selgitas, et tavaliselt arvestatakse lifti vastukaaluks tühja lifti ning pooleldi täitunud lifti sisu summa. Lift suudab energiat taastada nii sellisel juhul, kui see on täis ja sõidab alla, kui ka mootori abil tühjana üles sõites. Energia aga kaob pidurdussüsteemi kasutades. Energia taastamine on võimalik ainult regeneratiivse sagedusmuunduri abil (regenerative frequency drive – VVVF). Skeletoni teatel oleks parim lahendus kasutada kineetilist energiataastamise süsteemi (Kinetic Energy Recovery System – KERS), mida justnimelt Eesti ettevõtte grafeenil põhinevate superkondensaatoritega tehaksegi.

Skeleton märkis, et selliste superkondensaatoritega on võimalik energiat vajadusel salvestada ja ka taas ringlusesse lasta. KERSi süsteemi saab paigaldada nii uutele kui ka vanadele liftidele. Reeglina on selle süsteemi võimsus kuni 15 kW. Kui on aga suurem vajadus salvestatava energia järele, siis on seda võimalik teha, paigutades mitu süsteemi liftile paralleelselt.

Loe pikemalt Äripäevast.

Toostusuudised.ee toetajad:
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077