Autor: Tööstusuudised.ee • 12. märts 2019
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Kaupade eksport kasvas 12%

Puidutööstus
Foto: Raul Mee
Kaupade eksport suurenes 2019. aasta jaanuaris võrreldes eelmise aasta jaanuariga 12% ja import 2%, teatas statistikaamet. Ekspordi kasv oli laiaulatuslik ja suurenemine toimus enamikes kaubagruppides.

Jaanuaris eksporditi Eestist kaupu jooksevhindades 1,16 miljardi euro väärtuses ja imporditi 1,28 miljardi euro eest. Kaubavahetuse puudujääk oli 119 miljonit eurot, mis oli 99 miljonit eurot vähem kui möödunud aasta samal perioodil.

Jaanuaris oli kaupade ekspordi peamisteks sihtriikideks Soome (16% kogu kaupade ekspordist), Rootsi ja Läti (mõlema osatähtsus 10%). Soome eksporditi enim elektriseadmeid ning metalli ja metalltooteid, Rootsi puitu ja puittooteid ning elektriseadmeid. Lätti mineraalseid tooteid, põllumajandussaaduseid ja toidukaupu. Eksport suurenes enim Ameerika Ühendriikidesse (66 miljonit eurot), Singapuri (30 miljonit eurot) ja Taani (18 miljonit eurot). Ameerika Ühendriikidesse kasvas enim kommunikatsiooniseadmete ning Singapuri ja Taani mineraalsete toodete väljavedu. Enim kahanes eksport Hollandisse (34 miljonit eurot), kuhu veeti vähem mineraalseid tooteid.

Kaupadest eksporditi jaanuaris kõige rohkem elektriseadmeid (17% kogu kaupade ekspordist), mineraalseid tooteid (14%) ning puitu ja puittooteid (11%). Ekspordi kasvu mõjutas enim mineraalsete toodete (37 miljonit eurot), elektriseadmete (25 miljonit eurot), mehaaniliste masinate ning puidu ja puittoodete (mõlemad 19 miljonit eurot) väljaveo suurenemine.

Eesti päritolu kaupade osatähtsus moodustas jaanuaris 73% kogu kaupade ekspordist. Kodumaist päritolu kaupade väljavedu suurenes eelmise aasta jaanuariga võrreldes 11%, re-eksport 14%. Enim kasvas Eesti päritolu elektriseadmete (kommunikatsiooniseadmed, jaotuskilbid), puidu ja puittoodete (puidupelletid, liimpuit, okaspuidust saelauad) ning mineraalsete toodete (põlevkivikütteõli, elektrienergia) eksport.

Jaanuaris imporditi kõige enam kaupu Soomest (12%), Leedust (11%) ning Saksamaalt (10%). Soomest imporditi kõige rohkem mineraalseid tooteid ja elektriseadmeid, Leedust mineraalseid tooteid ning Saksamaalt transpordivahendeid ja mehaanilisi masinaid. Kõige rohkem suurenes import Leedust (47 miljonit eurot) ja Hiinast (13 miljonit eurot). Leedust suurenes enim mineraalsete toodete ning Hiinast elektriseadmete import. Import vähenes kõige enam Hollandist.

Kaupadest imporditi Eestisse enim mineraalseid tooteid (16% kogu kaupade impordist), elektriseadmeid (14%) ja transpordivahendeid (10%). Kõige enam suurenes mineraalsete toodete (34 miljonit eurot) ning keemiatööstuse tooraine ja toodete (11 miljonit eurot) sissevedu.

Väliskaubanduse ekspordi mahuindeks kasvas aastaga 5% ning impordi mahuindeks jäi samale tasemele võrreldes 2018. aasta sama kuuga.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077