28. detsember 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Vare: meile vaid tundub, et meie toode on lõpp-produkt

Raivo Vare
Foto: Raul Mee
Isegi siis, kui me liigume uuele tehnoloogilisele tasemele – mis on alltöövõtust järgu võrra kõrgem – ja meile tundub, et meie valmistatud toode on lõpp-produkt, ei ole see tegelikult nii, ütleb majandusekspert Raivo Vare.

Küsimusele, kas algamas on uus majanduslangus, vastas Raivo Vare intervjuus Äripäevale, et seda ta ei oska öelda, kuid majanduskasv aeglustub surmkindlalt. Süveneb protektsionism, mis on niigi tugev. Kasvab piirkonnastumine, mis on samuti halb. Sellistele riikidele nagu meie sobib rohkem asjade senine korraldus. Me oleme esmajärjekorras Euroopa praeguste eksportööride alltöövõtjad. Kui Saksamaa ja Skandinaavia kannavad kaotusi – aga see juhtub, kui protektsionism süveneb –, tabab see meid kõigepealt,” märkis Vare.

Kuid Eesti alltöövõtja-mudel kaob?

Jah. Kuid isegi siis, kui me liigume uuele tehnoloogilisele tasemele (mis on alltöövõtust järgu võrra kõrgem) ja meile tundub, et meie valmistatud toode on lõpp-produkt, ei ole see tegelikult nii. Kui me vaatame tähelepanelikult, näeme, et meie toode läheb hiljem mõne Hiinasse eksportiva Saksamaa tehase kompleksi. Juba on tulnud infot, et me oleme kaotamas konkurentsivõimelisi positsioone, vaatamata sellele, et oleme maailmas esimesed puitmajade eksportijad. 

Kuidas nii?

On ilmunud odavamad konkurendid.

Aasiast?

Ei! Need on meie sõbrad poolakad. Aga konkurents on loomulik protsess. Probleem on mujal: ühine turg ei laiene. Kui saabub majanduslangus või kasvutempo aeglustub, kahaneb kohe nõudlus ja meie ekspordi kaalukas valdkond – puitmajad – kaob. Kõik me oleme omavahel seotud, kuid võtmetähtsusega otsused langetatakse kusagil meist eemal.

Loe täispikka intervjuud Äripäevast

 

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077