25. oktoober 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Makron Estonia: otsime sarnaselt teistele uusi võimalusi konkurentsivõime tõstmiseks

Makron Estonia kliendisuhete juht Raul Uhs ja tootmisjuht Priit Jürgenson valmiva paberitööstuse tootmisliini seadme juures.
Foto: Makron Estonia
Peamiselt ekspordile suunatud masinaehitus- ja metallitööstusettevõte Makron Estonia OÜ lõpetas 2017. aasta 6,5 miljoni euro suuruse käibe juures 0,4-miljonilise kasumiga. Suure tóusu ÄP Masina- ja Metallitööstuse TOP nimekirjas tõid ettevõtte kliendisuhete juhi Raul Uhsi hinnangul panustamine ekspordimüügimahtude suurendamisse ning jätkuv ümberorienteerumine keerukamatele, enam lisandväärtustamist nõudvatele projektidele.

Rääkides üldistest trendidest on Uhsi sõnul sektoris ühelt poolt valitsemas suhteliselt tugev rahvusvaheline hinnakonkurents ja teisel palgatõususurve koos professionaalse tööjõu puudusega. „Lihtsam allhange on täna liikumas Eestist välja ja ettevõtete konkurentsivõime tagab suutlikkus keerukamate projektide teostamiseks. Selles valguses ootame tänavuselt aastalt käibemahtude ja kasumi stabiilseerumist samasse suurusjärku eelmise aastaga.”

Põhjustena ikka seesama tööjõumure: Eesti ettevõtluskeskkonna konkurentsivõime on maksutõusudest tuleneva palgasurve ja spetsialiseerunud tööjõu puuduse tulemusel mõnevõrra langenud. Kuigi täna on Makron Estonia rotatsioon töötajate osas suhteliselt väike ja enamus inimestest on olnud ettevõttes juba pikki aastaid, tuleb senisest enam inimestele välja näidata neist hoolivust ning pöörata suurt tähelepanu töötajate töötingimustele ja arenguvõimalustele.

Uhsi sõnul on valdkonna spetsialistidele väga oluline motivaator tehniliselt mitmekülgseid ja väljakutseid esitavad projektid. „Näiteks valmivad meie tehases üle maailma kasutatavad puu- ja paberitööstuse, betoonelementide tootmise ning moodul- ja palkmajade tootmisliinide seadmed, samuti veekäitlusseadmeid kruiisiristlejatele. Nii näiteks on meie tehases valminud ka seadmeid Raute poolt Pärnu uuele Vineeritehasele tarnitud tootmisliinidele.” Samuti on tähtis pakkuda inimestele oma tööpanusele vastavat tasu, mis motiveerib neid Makron Estonias töötama ja siia tööle tulema, meeldivat ja ohutut töökeskkonda ning loomulikult on oluline ka sõbralik ja eesmärgile pühendunud meeskond.

Masinaehitusettevõte on investeerinud tootmisseadmetesse ja kaasaegsetesse tootmispindadesse ning seega lähitulevikus seadmed uusi investeeringuid otseselt ei vaja. „Pigem näeme vajadust investeerida keerukamate projektide läbiviimise suutlikusse, toodete kvaliteedi tõusu tagamisse ning loomulikult tööjõu professionaalsuse ja eelkõige efektiivsuse arendamisse,” lisab ettevõtte tootmisjuht Priit Jürgenson

Ettevõttesisese karjääri tegemine on pigem reegel kui erand

Makron Estonias töötab umbes 50 inimest, kelle erialase väljaõppe ja täiendkoolitustel osalemist soodustatakse ja toetatakse ettevõttesisese karjääri planeerimist. Ettevõttel on mitmeid ettevõttesisese karjääri näiteid, nagu koostetöölisest komponentide hankespetsialistiks, tootmismeistrist tootmise planeerijaks ning tootmise planeerijast tootmisjuhiks tööle asumisel.

"Lihtsam allhange on täna liikumas Eestist välja ja ettevõtete konkurentsivõime tagab suutlikkus keerukamate projektide teostamiseks."

Sel aastal ka oma 20. tegevusaastat tähistav Makron Estonia tehas asub Tallinna lähistel Kalesis. 100% Soome Makron Oy tütarettevõte valmistab tööstuslikke tootmisseadmeid ja –liine ning nende automaatikat rahvusvahelistele suurtele tootmisseadmete väljatöötajatele ja tarnijatele. Makron Oy portfoolios on muide oma osa ka omatoodetel: pikka aega on oldud turul Makron Oy’s väljatöötatud MAKRON LOGMATIC seeria puitehituse tootmisliinidega ümar- ja nelikantpalkmajade tarvis ning on olemas ka seadmeid moodulmajade tootmiseks.

Ettevõtte 6000 ruutmeetri suurusel tootmis- ja tööstuspinnal olemas võimekus tagada kogu vajalik teenus alates väljatöötamisest, prototüüpimisest ja projekteerimisest kuni masinaehituse elektri ja automatiseerimiseni nn „võtmed-kätte“-lahenduse ehk täisteenuse pakkumiseni. Töö ettevõttes käib rahvusvaheliste sertifitseeritud juhtimissüsteemi standardite järgi: kontsernis on rakendatud kvaliteedijuhtimise ISO 9001:2015, keevitusstandard ISO 3834-2:2005 ja keskkonnasertifikaat ISO 14001:2015.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077