14. september 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Piimatootjad nõuavad Valiolt Soomes miljoneid

Valio veok
Foto: Raul Mee
Soome kaks suurt piimatootjat Valio ja Arla teatasid, et sõlmisid eile piimasõja hüvitiste asjas rahu, seega ei nõua Arla Valio käest kümnete miljonite eurode suurust summat ja asi võeti kohtust tagasi.

Soome Valio piimakontsernil on kaks tootmist ka Eestis, üks Tartumaal Laevas ja teine Võrus.Neli väiksemat piimatööstust aga jätkavad hüvitise nõudmist, mille põhisumma ulatub 10,2 miljoni euroni, juurde tulevad veel intressid.Piimatüli uurimisel selgus, et Valio on kasutanud väärkasutanud domineerivat turupositsiooni piimaturul ja on kehtestanud nn röövellikud hinnad. Nimelt alandas Valio aastatel 2010–2012 tugevasti joogipiima hinda. Aastal 2014 kohustas nn kaubanduskohus Valiole maksma riigile 70 miljonit eurot. Otsuse edasikaevamine kõrgemasse kohtuastmesse Valiole võitu ei toonud.

Kohtu hinnangul oli selle hinnastamise taga Valio kõrgema juhtkonna kavandatud ja ellu viidud strateegia, et sellega vähemalt teravaim konkurent Arla turult välja süüa. Kohtu hinnangul Valio teadis, et selline hind käib konkurendile pikema aja jooksul üle jõu.

Autor: Äripäev.ee

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077