Autor: Tööstusuudised.ee • 27. juuni 2018
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Elektri tootmine langes maikuus kolmandiku võrra

Eesti elektritootmine langes maikuus aastatagusega võrreldes 30 protsenti 713 gigavatt-tunnini. Tarbimine jäi eelmise aasta maikuuga samale tasemele 653 gigavatt-tunni juurde.
Elektritootmine mais langes.
Foto: Julia-Maria Linna

Taastuvenergia tootmine vähenes eelmisel kuul nelja protsendi võrra 113 gigavatt-tunnini, teatas Elering. Sealjuures toodeti hüdroenergiast elektrit kolmandiku võrra rohkem kui aasta tagasi, kuid tuuleenergiast ja biomassist tootmine langes vastavalt kolm ja kümme protsenti. Kogu taastuvenergiast toodeti tuule abil ligi 27 protsenti ning biomassist ja -gaasist 67 protsenti. Sisemaisest tarbimisest moodustas taastuvenergia maikuus 16 protsenti.

Elektri kaubanduslik import kasvas möödunud kuul kolm korda 300 gigavatt-tunnini. Elektri impordist tuli 96 protsenti Soomest ja ülejäänud Lätist. Kaubanduslik eksport langes viiendiku võrra 363 gigavatt-tunnini, sellest 95 protsenti eksporditi Lätti ja ligi viis protsenti Soome. Elektrikaubandusbilanss oli möödunud kuul ülejäägis ehk eksporditi 63 gigavatt-tunni võrra rohkem kui imporditi.

Lätis langes elektritootmine maikuus 26 protsenti 431 gigavatt-tunnini, Leedus kasvas 38 protsenti 267 gigavatt-tunnini. Tarbimine jäi Lätis möödunud kuuga sarnaselt Eestile samaks, tarbiti 570 gigavatt-tundi elektrienergiat. Leedus kasvas elektritarbimine 19 protsendi võrra 962 gigavatt-tunnini.

Kokku jäi Baltikum maikuus defitsiiti ehk tarbiti 773 gigavatt-tunni ulatuses rohkem elektrienergiat kui toodeti.

Põhjamaade elektribilanss oli maikuu kokkuvõttes ülejäägis, tootes 856 gigavatt-tunni ulatuses rohkem energiat kui tarbiti. Tootmine langes aastases arvestuses neli protsenti, tarbimine kolm protsenti.

Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Tööstusuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Harro PuusildTööstusuudised.ee juhtTel: 519 355 24
Toomas KeltTööstusuudiste toimetajaTel: 50 72 816
Anu SoometsSündmuste programmijuht Tel: 5164397
Rain JüristoReklaamimüügi projektijuhtTel: 6670 077